Обміління Шацьких озер: можлива причина – незаконні ставки волинських депутатів

4.01.2020, 19:47
58744

На Волині підприємство без дозволів облаштувало велетенські ставки в басейні річки Прип’ять. Воду використовують для поливу однієї з найбільших плантацій лохини в Україні. Контрольні органи не бачать порушень, а тим часом науковці говорять про вплив на стрімке обміління поліських водойм.

Читайте також: В Австралії масово горять ліси: загинуло 23 людини та понад 500 млн тварин

Аграрний стартап досліджували журналісти “Сили правди“.

ТОВ “Волинська Ягідка” створене та зареєстроване у Любомлі у 2016-му році. Офіційні засновники та вигодоотримувачі — мама депутата, члена постійної комісії Волиньради з питань сільського господарства, продовольства, земельних відносин Вячеслава Богдана Оксана Богдан, дружина та донька іншого обранця громади, в минулому головного лісівника України Володимира Бондаря Світлана Бондар та Ольга Погребенник.

Вячеслав Богдан досі не декларував доходів від цього підприємства. Каже, що цьогоріч почав працювати там радником директора. Робить він це зі столиці, де нині мешкає. І, запевняє, що не варто дивуватися дистанційним трудовим відносинам. Наступного року “Волинська ягідка” отримає перший врожай і буде виходити на міжнародні ринки.

“Це якраз моя сфера відповідальності. Я – радник-консультант директора з питань збуту. Це міжнародні контракти. Ви це побачите у моїй наступній декларації”, – каже Богдан.

Щодо участі у бізнесі екс-очільника Держлісагентства України, колеги з новоствореної депутатської групи “Патріоти Волині” Володимира Бондаря, то каже: “він був публічною особою і бізнесом не займався, займалися його менеджери. Може тепер, коли він пішов з посади, то буде займатися цим”.

“Волинська ягідка” творить чудеса в Шацькому районі”, – цьогоріч хвалив підприємство на святі обжинок директор аграрного департаменту Волині Юрій Горбенко. Таки справді диво. Навряд чи іншому бізнесу вдалося б незважаючи на відсутність низки дозволів так спритно отримувати преференції від держави.

Влітку 2016-го товариство з обмеженою відповідальністю “Волинська ягідка” в результаті земельних торгів отримало право оренди трьох земельних ділянок у Шацькому районі за межами Світязької сільради. Між підприємством і волинським управлінням Держгеокадастру уклали відповідні договори.

Згідно з ними, “Волинська ягідка” протягом щонайменше семи років орендуватиме сіножаті, ріллю та пасовища загальною площею майже 232 гектари для товарного сільгоспвиробництва. Сумарно за цю землю підприємство сплачуватиме близько 132 тисяч гривень щороку.

Договором також передбачене право орендаря “зводити в установленому законом порядку будівлі і споруди…”, а також “здійснювати в установленому законом порядку будівництво водогосподарських споруд та меліоративних систем”. Однак, схоже, установлений законом порядок – поняття, як то кажуть, досить філософське.

Згідно статті 48 Водного кодексу України, спеціальне водокористування – це забір води з водних об’єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води та скидання забруднюючих речовин у водні об’єкти, включаючи забір води та скидання забруднюючих речовин із зворотними водами із застосуванням каналів.

Спеціальне водокористування здійснюється юридичними і фізичними особами насамперед для задоволення питних потреб населення, а також для господарсько-побутових, лікувальних, оздоровчих, сільськогосподарських, промислових, транспортних, енергетичних, рибогосподарських та інших державних і громадських потреб. Спеціальне водокористування є платним.

Тож, кожен, хто має намір створити штучну водойму, повинен отримати на це погодження. Якщо йдеться про облаштування ставка на приватній ділянці із забором води понад 5 кубометрів на добу, то видача дозволів це компетенція Мінекоенерго, а у випадку з “Волинською ягідкою”, що господарює на землях державної власності, – Держводагентства та його територіальних органів.

У секторі Державного агентства водних ресурсів у Волинській області кажуть, що “Волинська ягідка” дозволу на спеціальне водокористування не отримувала. Головний спеціаліст відомства Людмила Козлюк запевнила, що інші підприємства, які аналогічним чином збирають і використовують воду, роблять це на підставі таких дозволів.

У 2017-ому році на стадії передпроєктних рішень ТОВ “Волинська ягідка” зверталось до Регіонального офісу водних ресурсів в області з питанням надати технічні рекомендації з проєктування водонакопичувального басейну для поливу ягідних культур площею 0,9155 гектара. Виконання робіт передбачалось в межах Верхньоприп’ятської меліоративної системи. Проте сам проєкт на розгляд і погодження до регіонального офісу так і не потрапив. На цьому вся “бюрократія” для ягідників скінчилася. Спершу викопали один став, а згодом, на сусідній ділянці ще один, вдвічі більший, площею 1,8 га.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com