“Одна з найбільших ІПСО”: українець знайшов у Європі десятки мап, на яких Крим зобразили російським або нічийним

18.04.2023, 15:31
139202

Українець Микола Голубей знайшов у європейських магазинах десятки політичних мап, на яких некоректно зображені кордони України.

Читайте також: Окупанти перекидають сили від Донецька на Бахмут – британська розвідка

Йдеться про статус Криму та інших територій, тимчасово окупованих Росією.

Як розповів “Українській правді. Життя” Микола Голубей, який наразі мешкає у Німеччині, все почалося з того, що він вирішив придбати велику настінну мапу.

“Я з дитинства люблю мапи, то хотів зробити собі подарунок на Новий рік. Купив мапу і планував зробити собі колаж з гарних спогадів за рік. Однак побачив, що на мапі Крим позначений не як частина України, а як спірна територія”, – розповідає Голубей.

  Між Україною і Кримом зображений державний кордон, а також півострів позначений як РФ

Історія з мапою чоловіка обурила, він опублікував її фото у соціальних мережах. Особливо здивувало те, що карту продавали у величезній мережі книжкових магазинів Німеччини.

Утім, пізніше Микола знову пішов у магазин, у якому купив ще 5 карт. Виявилося, що у чотирьох з них містилися некоректні дані про територію України, які суперечать її офіційному зображенню на сайтах ООН та Євросоюзу.

Після цього Микола та його “агенти” побували у 20 книжкових магазинах Німеччини, а також в австрійських і швейцарських. “Помилки” у куплених там картах стосувалися вже не тільки Криму, а й інших територій, захоплених Росією з 2014 по 2022-й роки.

За словами українця, фальсифіковані дані про територію України можна побачити в атласах для автомобілістів, на глобусах та інших мапах для дорослих і дітей, зокрема, для школярів. Микола Голубей також помітив, що в інтернеті зображені політкоректні мапи, а у магазинах продають – зовсім інші.

На придбаних у європейських книгарнях картах було стільки некоректних позначок, що Микола зробив їхню власну класифікацію у дослідженні.

Як позначають Крим і інші українські території на мапах у Європі

На деяких картах між Україною та Кримом зображують пунктиром державний кордон. На інших – Крим відносять до Росії, або частково або повністю.

Десь взагалі можна почитати, що “Крим – це територія Росії, на яку претендує Україна”.

  Крим зображується територією Російської Федерації, “на яку претендує Україна”

Потрапила до Миколи і карта, де Крим “відокремили” від України, забравши Перекопський перешийок, і “приєднали” його до Росії.

На картах National Geographic, де також поширюють зображення України не в кордонах 1991-го року, можна побачити Крим, який зафарбований в інший колір, ніж решта території України, а також “самостійний” Крим, який не належить до жодної з країн.

Також на мапах подекуди зображують так звані “ЛНР” та “ДНР” та ставлять під сумнів державний кордон в районі Донецької та Луганської областей.

На картах навіть можна знайти Україну, яку “позбавили” тимчасово захоплених РФ територій з лютого 2022-го, а саме частин Запорізької, Херсонської, Донецької та Луганської областей.

Крим “змінює” свою приналежність і на картах Google, у залежності від того, з якої країни робити запит. Якщо робити з України, то Google видає зображення, на якому між нашою країною і Кримом нема жодних кордонів. Зате між Кримом та РФ зображений чіткий кордон.

 На території України виділяються території т.з. ЛДНР

Однак, якщо робити запити з Німеччини або Казахстану, то Google видає зображення, на якому між Україною і Кримом є кордон у вигляді штрихової лінії. Така сама лінія зображена між Кримом та Росією.

Під сумнів ставиться державний кордон між Україною і РФ в районі Донецької і Луганської областей

“Перша моя реакція була – здивування. Для мене кордони України з 1991 року – це частина ідентичності, як українця. Одна з моїх гіпотез – така тенденція це – одна з найбільших ІПСО проти України. У давнину наскельні малюнки були однією з форм передачі інформації.

Лавров каже, що Росія ніколи ні на кого не нападала, а тільки захищалася. То для мене карти, де пишуть, що Крим – це російська територія, на яку претендує Україна, є графічним відображенням позиції Лаврова”,  говорить Микола Голубей.

Що робити з ситуацією і що кажуть у європейському видавництві

Наразі в українця вже є план дій. Микола Голубей звернувся до Міністерства закордонних справ України, створив свій Telegram-канал і привертає увагу європейських ЗМІ.

Також чоловік вирішив подати позови до суду на компанії, які випускають та продають некоректні карти.

 Крим зображується з кордонами України, але має інший колір заливки ніж Україна

Австрійське видавництво Freytag-Berndt, яке зобразило Крим “спірною територією” у відповідь на запит LIGA.net заявило, що вони намагаються “створити образ світу, який має бути максимально реалістичним, а тому зони конфліктів зображують “спірними”.

На думку видавців, з початку повномасштабного вторгнення РФ “неможливо показати коректні лінії фронту”.

“Коли є достатньо місця, ми додаємо напис “окупований Росією” в тексті під Кримом. На ринку все ще можуть бути старіші карти зі “спірними територіями”, але всі нові карти показують українські кордони відповідно до міжнародного права”, – стверджують у Freytag-Berndt.

 Крим, який є невіддільною частиною України, зображується частиною Російської Федерації

Утім, за словами Микола Голубея, він досліджував, як на мапах зображують “спірні” території в інших країнах.

“Ані Західну Сахару у Північній Африці, ані Нагорний Карабах, за який воюють Вірменія та Азербайджан, ані Кашмір на півострові Індостан у більшості мап не називають “спірними територіями”,  каже дослідник.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com