Один з найбільших НПЗ Британії продовжує працювати з російським “Лукойлом”, – The Guardian

3.01.2024, 10:03
152293

Власник одного з найбільших нафтопереробних заводів Великобританії має кредитну лінію з підрозділом нафтової компанії, заснованої і частково керованої російським мільярдером, який перебуває під санкціями, пише The Guardian.

Читайте також: В ООН відреагували на нову хвилю атак РФ по Україні

Зазначається, що компанія Essar Oil (Великобританія), яка володіє і керує нафтопереробним заводом Stanlow в порту Елсмір, припинила весь імпорт російського палива у 2022 році. Однак звітність показує, що компанія має кредитну лінію з Litasco, підрозділом московського “Лукойлу”, другої за величиною нафтової компанії в Росії. Сама Litasco не підпадає під санкції.

За даними журналістів, Essar Oil (Великобританія) – частина групи Essar, що належить індійським мільярдерам братам Руїа. Має “розширену платіжну лінію” на сиру нафту з Litasco на суму 500 млн доларів. Дворічна угода закінчилася в травні 2023 року, але була продовжена до червня 2024 року. Угода фактично є кредитною лінією, що дозволяє Essar купувати паливо і платити пізніше.

“Litasco повністю належить “Лукойлу”, чий засновник і 8,5% акціонер Вагіт Алекперов потрапив під санкції Великобританії в квітні 2022 року. “Лукойл” перебуває під санкціями в США, але не в Великобританії чи ЄС, а Litasco не підпадає під санкції в жодній з юрисдикцій. Алекперов залишив посаду директора “Лукойлу” незабаром після того, як потрапив під санкції, але залишається акціонером”, – пише видання.

Також вказано, що сенегальська нафтова компанія Le Mond Oil & Gas Africa стверджувала, що Litasco слід розглядати так, ніби до неї введено санкції, оскільки вона перебуває під контролем Алекперова або Володимира Путіна. Однак британський суд в листопаді 2023 року вирішив, що ні Litasco, ні Lukoil не можуть вважатися підконтрольними особі, яка потрапила під санкції.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com