Олександр Абдуллін: про що мовчить “гаманець Тимошенко”

8.05.2019, 20:18
24139

Наказ про припинення розслідування у справі про масові афери в ″Інтергазі″ і ″Укргазбанку″ надійшов з самого верху, де Олександр Волков старанно формував для Кучми нові політичні проекти. У них, разом з Волковим і Медведчуком, увійшов Олександр Абдуллін. Про це пише SKELET-info.

Читайте також: Тимошенко вимагає звільнення Реви через висловлювання про жителів Донбасу

Від Кучми до Тимошенко: історії…

Партія ″Демократичний союз″ була створена з ініціативи Волкова в травні 1999 року, і її відразу очолив Олег Рафальський. В кінці того ж року в неї офіційно вступили Абдуллін, Волков, Акопян і Бакай, після чого Рафальський поступився місцем голови Волкову. У 2000-му до них приєднався Володимир Сацюк – майбутній заступник голови СБУ, який проходив потім по справі про отруєння Ющенка. Однак, коли в боротьбі за головне місце біля трону Медведчук став тіснити Волкова, то Абдуллін відразу перескочив в його команду і став членом СДПУ (о), під прапором якої знову обрався до парламенту в 2002 році. Там Абдуллін став членом Комітету з питань екологічної політики та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

У 2002-му році Абдуллін засвітився в скандальній історії, яка мимоволі розкрила розмір істинних статків цього ″скромного″ нардепа, а також нагадала про його пристрасті до закордонної нерухомості. А сталося ось що: київська «світська левиця» Оксана Мороз (колишня валютна повія і коханка бандитських ″авторитетів″, що стала Оксаною Хант і відкрила супермодний бутик ″Санахант″ на вул. Грушевського в Києві, де одягаються багато чиновників і депутати) вирішила гарненько ″обсмоктати″ свого чергового чоловіка, американського бізнесмена Алекса Ханта. І випросила у нього віллу у Франції, причому не де-небудь, а в Каннах – знаменитому курорті, де до того ж проходять знамениті кінофестивалі. Правда, купити віллу на самому березі не вийшло, і Хант подарував своїй дружині особняк в Ле-Канні, невеликому містечку в двох кілометрах на північ від Канн. Подарував, не підозрюючи, що Оксана Мороз вже запустила в дію свій план, і через кілька місяців вона виставить Ханта за двері ні з чим. А вся ця операція здійснювалася Оксаною Мороз за допомогою її давнього покровителя Володимира Бедриківського.

Так ось, за даними SKELET-info, цю віллу в Ле-Канні продав Ханту ніхто інший, як Олександр Абдуллін! Він запросив за неї два мільйони доларів, і отримав відразу ж половину суми від Ханта (з них 850 тисяч готівкою), а інші вже від Оксани Мороз, вкрала гроші з рахунків чоловіка. І судячи з того, що Абдуллін не дуже журився з продажу вілли в такому гарному місці (море, сонце, кінофестиваль), у нього в запасі було ще щось подібне!

У 2004-му Абдуллін в черговий раз став учасником корупційного скандалу. Сталося наступне: 530 гектарів заповідного лісу в районі Пуща-Водиці були незаконно виведені зі статусу природоохоронних земель і передані в розпорядження якогось санаторію при Адміністрації президента України. Тобто в даній схемі брали участь і Медведчук, який очолював Адміністрацію, і Абдуллін, як член парламентського комітету з екології та природокористування. Потім в справу вступив Київрада, яка своїм рішенням вивела ці землі зі статусу санаторних і дозволила розділити їх для ″садівництва та будівництва″. 220 гектарів були частково розпродані, а частково віддані в оренду на 40 років (практично назавжди). Список ″садівників″ очолив сам Абдуллін, відхопити собі два з половиною гектари, там же можна було знайти і його соратника Сацюка, ″хапнувшого″ цілих п’ять гектарів! У списку також присутні ще живий міністр транспорту Георгій Кирпа, і Михайло Добкін, який тоді був ще просто народним депутатом, але зате членом фракції СДПУ (о) – то є ще одним соратником Абдулліна.

Та історія закінчилася тим, що в 2005 році, за позовом лідера ″Партії зелених″ Кононова, Шевченківський суд визнав передачу цих земель під забудову ″садівниками″ незаконним. Втім, це не зупинило масову забудову земель біля Пущі-Водиці, що тривала і при Ющенку, і при Януковичу, і при Порошенку.

Перший Майдан….

Перший Майдан розкидав старих друзів-компаньйонів. Ігор Шаров пішов в ″Блок Литвина″, а потім перебрався в Партію Регіонів. Ігор Бакай, в 2003-2004 очолював Державне управління справами, відразу після Майдану втік до Росії, де буквально відразу ж отримав громадянство. Краще за всіх прилаштувався Олексій Івченко, тому що він як глава КУНу (Конгресу українських націоналістів) увійшов в оточення Ющенка – і отримав собі в годування ″Нафтогаз″. А ось Олександр Абдуллін примудрився миттєво перевзутися: ще під час Майдану він залишався соціал-демократом і тримався за Медведчука, а вже 4 березня 2005 року з’явився поруч з Юлією Тимошенко в якості її нового соратника і спонсора.

Це призвело до скандалу: проти прийняття Абдулліна в ″Батьківщину″ категорично виступив відомий український дисидент і правий політик Степан Хмара, який долучився до БЮТу ще в 2001 році. Хмара не міг пробачити Абдулліну вибори 1998 року, де вони разом зіткнулися на 97-му окрузі: тоді ″газовий король″, використовуючи підкупи і всякі брудні методи, просто задавив свого опонента, який розраховував виграти ″по-старому″ чесною агітацією. З тих пір Хмара бачив в Абдуллін ″кучміста″, напарника Медведчука і корупціонера – і він був у нестямі від гніву, коли Абдуллін з розгону увійшов до найближчого оточення Тимошенко. Хмара був принциповий, так що Тимошенко довелося вибирати. І хоча Хмара був політичним авторитетом, ″Вона″ вибрала Абдулліна – точніше його гроші, дуже великі гроші. І дійсно, з тих пір Абдуллін, крім регулярних покупок прохідного місця в списку ″Батьківщини″, не скупився на  інші засоби фінансування партії, за що і отримав своє прізвисько ″гаманця Тимошенко″. І з 2006 року регулярно, ось уже чотири рази, обирається депутатом за партійним списком, піднявшись в ньому з 74 на 49-е, потім на 28-е, і тепер на 17-місце.

До слова, у 2014 році Абдуллін був один з небагатьох старих соратників Тимошенко, хто не втік від неї в ″Народний Фронт″. За інформацією джерел SKELET-info, саме гроші Абдулліна допомогли тоді тільки-тільки ″відкинувшись з кічі″ Тимошенко прийти в себе і знову встати на ноги, буквально врятували саму партію. Тому тепер він не тільки ″гаманець″, а й дуже довірена особа Юлії Володимирівної. ЗМІ повідомляли, що тоді Абдуллін навіть викупив у Олександра Турчинова ТОВ ″Екотехпром″, на яке з 2005 року оформлена оренда будинку, де розташований головний київський офіс ″Батьківщини″ (вул. Туровська 13).

Абдуллін традиційно очолює ″інформаційний відділ″ партії – на тій підставі, що колись він все-таки був журналістом, нехай і недовго. До того ж, будучи партійним ″гаманцем″, він також оплачує роботу прес-служби ″Батьківщини″ і замовні матеріали в ЗМІ. А це дозволяє йому формувати думки в двох напрямках: не тільки доносити до виборців вигляд і позицію Тимошенко (які він же сам, багато в чому, і формує), але і складати для лідера партії огляд настроїв в суспільстві. Фактично, Абдуллін є ще й головним політтехнологом Тимошенко. Все це, самі розумієте, відкриває для нього багато різних можливостей. Ось тільки як тепер Абдуллін пояснить Тимошенко її поразки на виборах, в якому він теж безпосередньо винен? У 2014-му це ще можна було списати на всякі форс-мажори, на зраду втекли соратників, а зараз? Але Абдуллін вміє зображати з себе відданого соратника, навіть якщо при цьому він відверто лажанувся.

″Артур, ти придурок, ти просто придурок!″ – такими словами Абдуллін спробував зупинити недавній виступ Артура Герасимова (главу фракції БПП), який озвучив з трибуни Ради записані переговори Тимошенко з Коломойським. Що ж, він спробував – але у нього не вийшло, і в цьому весь Абдуллін. Який напевно знав про наміри Герасимова і міг би ″повирішувати″ з ним це питання ще в кулуарах.

Звідки гроші?

″Я працював в +40 в Туркменістані і в -40 в Росії″, – з роздратуванням відповідав Олександр Абдуллін на питання журналістів про походження його капіталів, коли на початку 2017 року Генпрокуратура почала перевірку його депутатської декларації. На жаль, журналісти були погано обізнані з минулим нардепа, а тому не стали уточнювати, ким саме і де саме «працював» там заступник Бакая. Ну тепер здогадатися про це не складно: від туркменської спеки він ховався в прохолодних палацах Ашхабада, а російські морози перечікував в московських готелях.

А за що ж його перевіряла генпрокуратура? Конкретні претензії опубліковані не були, але ряд задекларованих ним сум дійсно викликали питання. По-перше, Абдуллін стверджує, що з 1998 року, ставши депутатом, він не займається ніяким бізнесом. По-друге, за період з 1998 по 2015 рік він задекларував всього 2,34 мільйона гривень доходів – лише депутатська зарплата плюс соціальні виплати і матеріальна допомога. Що ж, в обох випадках Абдуллін збрехав, хоча йому це зійшло з рук, і генпрокуратура залишила його в спокої. По-перше, ЗМІ давно повідомляли, що Абдулін є співвласником ЗАТ ″Слов’янська спадщина″ (його компаньйонами в ній були ще Бакай і Акопян) і ЗАТ ″Гермес інвестхолдинг″, Фонду ″Резер″ і ЗАТ ″Основа″. Це тільки те, що вдалося розшукати журналістам в Україні, однак у Абдулліна є «заначки» і за кордоном, ще з часів газових схем. Крім цього, в його декларації відображені ТОВ «МЦ Файнанс» і вищезгадане ТОВ ″Екотехпром″, тільки чомусь не вказано отримуваний з них прибуток. По-друге, в своїх доходах Абдуллін чомусь не відбив дохід, отриманий від продажу вілли в Ле-Канні, а це два мільйони доларів або 10 мільйонів гривень за тодішнім курсом! Не кажучи вже про те, що, за інформацією джерел SKELET-info, Абдулін в 90-х придбав за кордоном кілька об’єктів нерухомості, які він вигідно здавав в оренду.

А Абдулліну ще доводилося стільки років фінансувати ″Батьківщину″! За які ж? Втім, його спонсорство в деклараціях відбито, хоча відомо, що належить йому ТОВ «МЦ Файнанс» тільки офіційно перераховує в касу БЮТ до 25 тисяч гривень на рік.

У декларації за 2011 рік Абдуллін вказав, що на його рахунку в банку знаходяться 10,6 мільйона гривень і ще 16 мільйонів на рахунках дружини. У 2013 році їх сукупний капітал зменшився до 25,8 мільйонів гривень, а в 2014-му вони нібито витратили 23,6 мільйонів на придбання ТОВ ″Екотехпром″, після чого протягом наступних років на їх рахунках залишаються 2 мільйони гривень і близько 450 тисяч доларів готівкою. Дещо дивно виглядає в цій декларації квартира в Києві площею 136 кв. метрів, куплена в 2012 році і оцінена в … 259 249 гривень.

А ось ще «невеликий скандалец»: крім регулярного отримання матеріальної допомоги як народному депутату (це близько 40 тисяч в рік), Олександр Абдуллін НЕ погребував вибити собі ще 4162 гривні соціальної компенсації, належної ″чорнобильцям″. Що щиро обурило журналістів.

Але ж крім наявності на рахунках сотень тисяч задекларованих гривень і доларів, крім фірм, автомобілів і просторою нерухомості в Києві і області, Олександр Абдуллін ще є власником колекції дорогих годинників. Так, в 2015 році його сфотографували в Раді з годинником ″Zenith Defy Xtreme″ на руці: тоді їх ринкова вартість сягала 300 тисяч гривень, зараз вони коштують ще дорожче.

Невже ця людина готує для Тимошенко тексти промов, в яких вона надривним голосом співчуває малозабезпеченим українцям і обіцяє покарати грабують їх олігархів? Так це він. А заодно цей колишній «газовий король» вустами колишньої «газової принцеси» обіцяє українцям знизити комунальні тарифи. Хоча, при слові ″вибори″ на розум Абдулліну приходить зовсім інше.

Ні, він не мріє про міністерські портфелі, однак Абдуллін фінансує Тимошенко і ″Батьківщину″ не просто так, і не заради одного лише депутатського мандата. Звичайно, Абдуллін це великий артист і майстер маскування, він двадцять років вміло приховує свої справи, але іноді його видають надмірні амбіції. Наприклад, коли Тимошенко вдруге займала пост прем’єра (2008-2009), Абдуллін жваво цікавився питаннями приватизації цілого ряду підприємств, в тому числі Одеського припортового заводу – і він не упускає його з поля зору до цих пір. Але ж, здавалося б, навіщо такий великий завод людині з якимись 20 мільйонами гривень на рахунках, що живе на одну депутатську зарплату – адже Абдуллін навіть не зможе його офіційно купити! Але ж це можна зробити і через підставні фірми і офшори, за тіньовими схемами. Розслідування яких могло б дати чимало питань, що виникли.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com