Омбудсмен пропонує карати вчителів за булінг у школах

13.02.2022, 11:32
111320

Освітній омбудсмен України Сергій Горбачов пропонує законодавчі ініціативи для посилення відповідальності за булінг. Насамперед необхідно розширити відповідальність педагогів та керівників.

Читайте також: Міносвіти планує зробити фізкультуру в школах щоденним уроком

Що пропонує омбудсмен, в матеріалі РБК-Україна.

Яка сьогодні відповідальність за булінг

Наразі якщо суд ухвалив рішення про провину особи – залежно від ситуації, булер несе адміністративну відповідальність за статтею 173-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді штрафу або громадських робіт.

А якщо керівник закладу освіти не повідомив поліцію про випадки булінгу учасника освітнього процесу – це карається штрафом або виправними роботами на строк до одного місяця з відрахуванням до 20% заробітку.

Нові санкції за булінг

Ситуації, коли педагог і далі працює в школі або ж претендує на керівництво чи отримує нове звання попри визнання його винним у булінгу, є небезпечними для учнів. Омбудсмен вважає, що потрібно закріпити в законодавстві додаткові санкції, окрім штрафів.

Зокрема:

пониження категорії;

позбавлення педагогічних та почесних звань;

позбавлення надбавок та премій.

Читайте також: В Україні дослідили якість дистанційного навчання в школах

Нині на сайті Верховної ради України знаходяться три законопроєкти щодо вдосконалення законодавства – №6393, №6393-1, №6457.

Ними, зокрема, пропонується:

додати до учасників освітнього процесу також учасників процесу оздоровлення та відпочинку дітей, учасників спортивних змагань та (або) навчально-тренувальних зборів, закладів охорони здоров’я, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку тощо;

внести визначення “булінг” також до інших законів – “Про фізичну культуру і спорт”, “Про охорону дитинства”, “Про оздоровлення та відпочинок дітей”.

Цькування педпрацівників

Також омбудсмен пропонує оновити законодавство про покарання за цькування педпрацівників. За його словами, найгарячіша проблема у закладах освіти – це мобінг -систематичне цькування, психологічний терор, форми зниження авторитету, форма психологічного тиску у вигляді цькування співробітника у колективі.

“Але поки що поняття мобінгу не внесено до Кодексу України про адміністративні правопорушення та не визначено міру покарання за нього. А відповідний законопроєкт, який пропонував надати визначення мобінгу та встановити за такі дії відповідальність, відхилено”, – повідомив він.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com