Опалювальний сезон під загрозою: Україні може не вистачити газу на зиму

6.11.2021, 21:02
104554

Під час опалювального сезону 2021-22 Україна може зіштовхнутися з дефіцитом газу, якщо зима буде холодною.

Читайте також: Під Запоріжжям чоловік облив авто бензином та підпалив: його дружина отримала понад 50% опіків (ФОТО)

Про це розповів в ефірі “Україна 24” директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

“У разі, якщо буде звичайна зима, то в нас буде дефіцит газу близько 2 млрд кубічних метрів, а якщо буде холодна зима, то буде дефіцит 3,5 млрд кубометрів. Якщо буде тепла зима, дефіцит буде невеличкий, десь практично ми зможемо пройти більш-менш нормально”, – повідомив він.

Експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко заявляв, що у новому опалювальному сезоні Україні вистачить наявних запасів гази, втім, без проблем не обійтися. Вони можуть виникнути через складнощі з транзитом російського блакитного палива.

Ціна на газ в Україні

6 жовтня ціна продажу газу в Європі досягла майже $2 тисяч за тисячу кубів, що є абсолютним рекордом.

5 країн Європейського Союзу просять розслідувати аномально високі ціни на газ. Франція, Іспанія, Чехія, Румунія і Греція у своїй спільній заяві закликали встановити загальні правила купівлі газу, щоб пом’якшити різкий стрибок цін на газ.

Серед основних причин рекордного зростання цін на природний газ в Європі – низькі запаси газу в сховищах через холодну зиму і слабкі темпи закачування, викликані дефіцитом пропозиції.

Згідно з даними Української енергетичної біржі, середньозважена вартість газу на європейських хабах до кордону України досягла 40 грн за кубометр.

При цьому для побутових споживачів в нашій країні діє річна пропозиція ціни газу від 7,96 до 13,5 грн за кубометр, а для підприємств теплокомуненерго “Нафтогаз” пропонує трирічні контракти за ціною 7,42 грн за кубометр на перший рік.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com