Переїдання як показник емоційного стану

31.01.2021, 12:00
93892

жа необхідна нам, щоб підтримувати життя. Природою нам дана функція, що коли ми їмо то отримуємо гормон дофамін (гормон радості).

Читайте також: Назвали 5 звичок, які заважають схуднути

Тому їжу можна сміливо віднести до найлегших способів отримати задоволення, особливо це проявляється у моменти стресу, – повідомляє ITMED.org.

Розберемо детальніше вплив емоцій на нашу вагу та як не запобігти заїдання стресу? Справжній голод супроводжується фізіологічними симптомами. Ми починаємо відчувати біль в шлунку, бурчання в животі, м’язову слабкість. З ним не можна боротися – потрібно поїсти, щоб відновити запас енергії, необхідної для підтримки основного обміну. У тому разі якщо Ви їсте невеликими порціями п’ять разів на день, фізіологічний голод не може наступити. Однак, коли після щільного обіду вже через годину Ви знову тягнетеся за цукеркою або печивом, щось не так з емоційним фоном.

Ознаки порушення харчової поведінки

Зазвичай надмірній масі тіла передує порушення психологічного стану (булімія, анорексія, компульсивне переїдання). Так людина починає постійно думати про свою вагу та вигляд тіла, соромиться приймати їжу в оточенні інших, їсть надто мало або навпаки у надмірній кількості, а після прийняття їжі викликає блювання або приймає проносні. Також на вагу може впливати постійний стрес, втома та депресія, надмірна тривожність.

“Харчовий алкоголізм”

Цей термін поєднує в собі явище, коли їжа виконує функцію алкоголю та спричиняє швидке продукування дофаміну, щоб якнайшвидше “піти” від негативних емоцій.

Так розрізняють наступні види порушень харчової поведінки: Обмежувальна форма: для даного типу порушення характерна відмова від певної їжі сприймаючи її як ворога. Найпоширенішим прикладом є дієти, коли людина починає обмежувати себе в їжі, недотримує калорій та як наслідок згодом це призводить до переїдання.

Екстернальна форма: являє собою психогенне переїдання коли після пережитого стресу людина сильно наїдається (до гіперситості), однак при цьому не викликає у себе блювання чи інші типи очищення. Тобто найчастіше людина не має відчуття голоду, а починає їсти виключно за компанію (бо всі їдять).

Емоціогенна форма: характерне переїдання при надлишку емоцій, як позитивних, так і негативних. Зазначимо, що кожен тип вищезазначених форм може бути частиною такого патологічного процесу як нервова булімія.

Як зупинити емоційне переїдання?

Рух: після стресової ситуації перемкніть увагу на фізичні навантаження. Адже регулярний спорт значно підвищує рівень позитивних емоцій.

Усуньте шкідливу їжу: коли на фоні стресу виникає бажання усунути проблему за допомогою їжі – контролюйте себе. Не ходіть у стресовому стані по магазинах, солодощі та висококалорійну їжу зберігайте у важкодоступних місцях.

Більше здорової їжі: оскільки емоційний голод дуже важко відрізнити від справжнього правильні продукти допоможуть зрозуміти що та коли ви вживаєте через стрес. Записуйте, те що їсте (заведіть харчовий щоденник).

Не створюйте рамки: мається на увазі, що обмеження в їжі на 21 день або тиждень не призведе до розв’язання проблеми, а знову згодом викличе зрив та емоційне переїдання.

Усунути вплив відволікаючих факторів: це стосується випадків вживання їжі перед екранами телевізору. Будь-який тип психогенного переїдання об’єднується неспроможністю усвідомлювати відносини з їжею, існують крайнощі: їжа – це ворог або їжа – це заспокійливе. Відповідно ніякі дієти не допоможуть поліпшити ситуацію, у критичних випадках доцільним буде звернутися до спеціаліста.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com