Перша українка вакцинувалася від коронавірусу

23.12.2020, 21:23
91990

У середу, 23 грудня, українка Ілона Фанта щепилася американською вакциною Pfizer/BioNTech від коронавірусу COVID-19. Вона живе та працює в Ізраїлі, де стартувала кампанія з масового щеплення.

Читайте також: У Великобританії виявили ще один, більш заразний, штам коронавірусу

“В країні є певний план – спочатку вакцинують медичних працівників і людей похилого віку, людей із групи ризику. Потім – решту. Там є кілька категорій. Наразі вакцинують медичних працівників і людей похилого віку. Медичних працівників вакцинують у першу чергу. Технічно я вважаюсь медичним працівником, незважаючи на те, що я не працюю безпосередньо з пацієнтами. Я працюю в медичному комітеті із контролю за медичними дослідженнями, в офісі, з паперами, але технічно я медичний працівник і мала змогу вакцинуватися”, – пояснила Ілона Фанта в коментарі ТСН.ua.

Для вакцинації потрібно було зареєструватися та заповнити різні форми, зокрема, дати згоду на вакцинацію.

“Ми всі, хто зараз підлягає вакцинації, отримали SMS. Сконтактувалися за потрібним номером, нам вислали форми, ми їх заповнили, потім з нами знову сконтактувалися, призначили чергу. Організованою групою нас відвезли автобусом до лікарні, вакцинували. Зараз повернули назад, на роботу. Усе дуже організовано. Заповнюємо різні форми, де вказуємо, чим хворіли, чи є алергія, інші питання такого плану, пов’язані зі здоров’ям”, – пояснила Ілона.

Після вакцинації українка почувається добре, жодних побічних дій не спостерігає. Каже, що перед та після щеплення попередили про можливі побічні дії вакцини.

“Після того, як вакцинували, нам прочитали невеличку лекцію про те, що можуть бути побічні симптоми. І перед вакцинацією про побічні симптоми також розповідали. Тобто ми заповнювали кілька формулярів, де було все вказано, що можуть бути побічні симптоми, можливі головні болі, висипання, інші наслідки. Про все це, якщо будуть побічні наслідки, ми мусимо повідомляти”, – зазначила українка.

За три тижні запланована повторна вакцинація.

“Щеплення двоетапне. 13 січня нас знову зберуть і відвезуть на вакцинацію. Тоді ж будемо розповідати, як почувалися після першої вакцинації”, – сказала Ілона Фанта.

Вакцинація – безоплатна для всіх, відбувається за рахунок страхової медицини.

“Абсолютно безплатно. І це буде абсолютно безплатно для всіх. Всі мешканці Ізраїлю сплачують спеціальний податок і є членами певної лікарняної каси. Тобто вакцинація покривається за рахунок страхової медицини”, – зазначила українка.

Купити вакцину й щепитися поза чергою в Ізраїлі, як і всьому світі, поки що неможливо.

“Такого ще немає. Але я думаю, що це буде дуже дорого. І мало кому це в голову прийде, адже є безплатна вакцинація”, – зазначила Ілона Фанта.

Як і в Україні, вакцинуватися від коронавірусу хочуть не всі.

“Дуже багато людей хоче вакцинуватися, але дуже багато людей не хоче. Наприклад, я в офісі працюю, то двоє вакцинувалися, а одна людина не хоче поки що, вона чекає, чи “виросте в нас хвіст”, чи ні”.

Застережень щодо різних дій після вакцинації, скажімо, не мочити місце щеплення, не вживати алкоголь, не було. Б

“Єдине, що нам сказали, що те, що нас вакцинували, це не означає, що ми можемо не носити маски. Тобто як і раніше маски носимо, дистанцію тримаємо. Лише пізніше, після другої черги щеплення, можуть бути додаткові інструкції, але поки що ніхто не знає, якими вони будуть наразі. Нам казали, і у формі було написано, що можуть бути певні неприємні відчуття – боліти голова, можуть бути алергічні прояви. Але вони можуть бути і це не означає, що вони будуть. Це все індивідуально і зараз це все відстежуватиметься на медичних працівниках. Медпрацівники представляють різні вікові категорії та різні нації – в Ізраїлі живуть і працюють представники багатьох рас і національностей. В Ізраїлі дуже люблять проводити іноземні кампанії з різноманітних клінічних досліджень, бо тут представлений дуже широкий спектр різних рас, людей різних походжень. Всі разом живуть і в усіх різна генетична історія. Тому зараз медичні працівники отримують вакцини, а це ще й люди різного віку, різного стану здоров’я. Зараз будуть досліджувати, як це всі ми перенесемо”, – зазначила Ілона Фанта.

Наступними в Ізраїлі вакцинуватимуть людей похилого віку, нині їх записують у черги на січень та лютий 2021 року.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com