Північна Македонія передала Україні літаки Су-25, які купила ж в України 2001 року – ЗМІ

5.08.2022, 07:33
125127

Північна Македонія начебто передала Україні чотири штурмові літаки Су-25, які отримала від Києва 2001 року.

Читайте також: ДБР проводить обшуки на “4 телеканалі” нардепа-колаборанта Ковальова

Про це пишуть місцеві ЗМІ, проте міністерство оборони Північної Македонії не підтвердило і не спростувало цю інформацію.

“Точні деталі передавання, їх зміст і пояснення будуть розсекречені та прозоро опубліковані. Рішення, прийняті на даний момент, не завдають шкоди боєготовності нашої армії”, – йдеться в повідомленні.

У четвер новинний портал MKD.MK з посиланням на неназвані джерела повідомив, що літаки СУ-25 були відправлені до України “протягом останніх кількох днів”.

“Цей тип застарілої зброї нам не стане в нагоді, тому що ця військова техніка не використовувалася роками. Замість того, щоб її знищувати, краще передати Україні, оскільки під час конфлікту 2001 року вона була однією з небагатьох країн, які постачали зброю македонській армії”, – вважає Стоянче Ангелов, учасник бойових дій у 2001 році.

За інформацією ЗМІ, це саме ті чотири штурмовики Су-25, які Македонія купила в України 2001 року під час конфлікту з албанськими повстанцями. Тоді більшість країн відмовилися допомагати маленькій балканській державі, яка могла втратити свою незалежність ілише тодішній президент України Леонід Кучма наважився продати вкрай необхідні для Скоп’є літаки та гелікоптери.

Літаки Су-25 призначені для безпосередньої підтримки піхоти. Під час конфлікту з албанськими повстанцями вони здійснили кілька бойових вильотів на підтримку наземних дій македонських сил безпеки. Після закінчення конфлікту пізніше того ж року ці чотири літаки були практично зняті з експлуатації в 2004 році і з тих пір залишалися на військовій базі в аеропорту Скоп’є.

У червні 2022 року північномакедонська “Ліва партія”  заявила, що Су-25 почали ремонтувати й перевіряти для передачі Україні за участі українських інженерів.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com