“Податкова служба є насамперед партнером, а не каральним органом для платників”, – Володимир Побережний

19.01.2022, 19:05
109523

У 2021 році на супроводженні в Луцькому відділі адміністрування підприємств Західного міжрегіонального управління ДПС із роботи з великими платниками податків перебувало 17 суб’єктів підприємницької діяльності, тоді як у 2020 році – 24 підприємства. Незважаючи на це, за 2021 рік бюджет поповнився на 6,4 мільярда гривень. Загалом вдалося перевищити попередні надходження.

Читайте також: Касові апарати для ФОП, тарифи і нові податки: що зміниться в Україні в січні 2022

Такі підсумки підбив Луцький відділ адміністрування підприємств Західного міжрегіонального управління ДПС із роботи з великими платниками податків. Про це пише ІА Волинські новини.

Про досягнення у роботі податкової служби регіону та новації, що очікують на платників податків уже в 2022 році, розповів начальник Луцького відділу адміністрування підприємств Західного міжрегіонального управління ДПС із роботи з великими платниками податків Володимир Побережний.

На продовження теми розкажіть, що із загальної суми надходжень до Державного бюджету було отримано від платників податків, які перебувають на обслуговуванні у Луцькому відділі?

Від платників податків, яких супроводжував наш відділ протягом січня-грудня 2021 року, надійшло 6,4 мільярда гривень податкових платежів, що на 0,6 мільярда більше, ніж попереднього року. Тільки на потреби територіальних громад Волинської області надійшло 800 мільйонів гривень. Це, на мою думку, хороший результат, який засвідчує позитивну динаміку бізнес-активності.

Скільки підприємств буде на обслуговуванні у вашому відділі в 2022 році?

Наразі на обліку в Луцькому відділі адміністрування перебуває 15 підприємств – великих платників податків, чотири з них – з іноземними інвестиціями.

Чи надаєте ви допомогу платникам? Якщо так, то яку саме?

Хочу зазначити, що податкова служба є насамперед партнером, а не каральним органом для платників. Ми завжди відкриті для діалогу та готові надати консультативну допомогу й підтримку. Аби забезпечити ефективну взаємодію та якісне обслуговування, за кожним великим платником, який перебуває на обліку Західного міжрегіонального управління ДПС закріплений податковий координатор.

Читайте також: Податки зростуть утричі: кому в 2022 доведеться “розщедритися”

Це людина, яка здійснює роз’яснення з питань адміністрування та сплати податків. Також координатор забезпечує взаємодію між платником та іншими структурними підрозділами управління. Кожен наш платник може отримати контакти свого координатора та відповіді на запитання щодо окремих норм податкового законодавства.

Чи відбудуться зміни у податковому законодавстві в 2022 році?

Урядові новації в частині податкового законодавства у 2021 році багато в чому були скеровані, власне, на підтримку бізнесу. Серед них – збільшення граничних обсягів доходу для перебування на спрощеній системі оподаткування, який прив’язали до мінімальної заробітної плати, та збільшення обсягу доходу до 220 МЗП для використання РРО. І хоча в 2021 році було розширено коло тих платників, для кого застосування касових апаратів стало обов’язковим, проте повну фіскалізацію відтермінували до 2022 року.

А як щодо змін, які вплинуть на великих платників?

Зміни у 2022 році торкнуться і платників податку на прибуток у частині перенесення збитків на наступні періоди. Зокрема передбачено, що великі платники податків (оборот від 50 мільйонів євро за чотири квартали і сплата податків більш як 1,5 мільйона євро) матимуть право зменшувати свій фінансовий результат лише на 50% збитків за попередні періоди. Це призведе до збільшення сум податку на прибуток підприємств, що їх сплачуватиме великий бізнес.

Зазнало певних змін і законодавство в частині оподаткування ПДВ: зокрема скорочено до 365 календарних днів строк реєстрації розрахунку коригування до податкової накладної, який на сьогодні становить 1095 днів з дати складання такої накладної. Так само право на включення до податкового кредиту суми ПДВ буде зберігатись протягом 365 днів, а не 1095.

Читайте також: У 2022 році витрати українців планують перевірити: кому будуть нараховані податки за старі квартири

Також звільнено від ПДВ друге та наступне постачання тютюнових виробів, тютюну і промислових замінників тютюну, рідин, використовуваних в електронних сигаретах, для яких установлено максимальні роздрібні ціни. Така зміна унеможливить створення незаконних схем з відшкодування ПДВ на тютюновому ринку.

Низку змін запроваджено і в частині оподаткування ПДФО, зокрема відтепер ПДФО від продажу електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії генерувальними установками, підлягає сплаті до відповідного бюджету за місцем їх розташування, що позитивно вплине на наповнення бюджетів територіальних громад.

Ми живемо у непростий час. Чи вплинула світова пандемія на сплату податків саме від великих платників?

Однозначно, рік, що минув, видався непростим для кожного з нас. Усім довелося навчитися жити в нових умовах, які диктували і карантинні обмеження, пов’язані з поширенням COVID-19, і економічні труднощі не лише в країні, а й у світі. Проте наші підприємства, незважаючи на таку ситуацію, справно сплачували податки, за що ми їм дуже вдячні.

І наостанок хочу щиро привітати усіх жителів нашого регіону зі світлим святом Богоявлення та Хрещення Господнього. Бажаю усім нам міцного здоров’я. Нехай у сім’ях панують злагода та достаток. А чиста свята вода змиє печалі та негаразди і принесе в кожну оселю щастя та любов.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com