Польща відчуває гостру нестачу робочої сили після масового виїзду українських заробітчан

14.04.2020, 10:33
69510

Після того, як пандемія коронавірусу досягла європейських країн, понад 100 000 українців повернулися додому з Польщі, де вони перебували на заробітках. У зв’язку з цим Польща відчуває гостру нестачу робочої сили, пише Mind з посиланням на BBC.

Читайте також: Дощ допоміг взяти під контроль пожежу в Чорнобильській зоні: осередки поблизу Прип’яті загасили

За даними FT, минулого року Польща видала півтора мільйона короткострокових робочих віз та дозволів на роботу для українців – набагато більше, ніж для громадян будь-якої іншої країни.

“Ці робітники допомогли покрити суттєву нестачу робочої сили на польських фабриках, будівництвах, фермах, в готелях, ресторанах та супермаркетах”, – пише видання.

Галузь, яка першою відчує нестачу робочих рук – фермерські господарства. Польська фермерська спілка застерігала, що ситуація, коли українці не зможуть приїхати до Польщі на цьогорічний збір врожаю фруктів, загрожує зупинкою усієї галузі.
Ще одна сфера, де терміново потрібні робітники – будівництво.

“Втрата робочої сили – це наша проблема номер один”, – прокоментував виданню представник однієї з найбільших будівельних компаній Польщі Цезарій Мачка.

За його словами, в деяких їхніх компаніях-субпідрядниках понад 70% робітників – з України.

Українці відправилися додому з низки причин, пояснив Мирослава Керик, голова Фонду “Наш вибір”, що підтримує українців в Польщі. Деякі втратили роботу та місце проживання, інші непокоїлися через те, що мешкаючи разом з іншими мігрантами, вони більше ризикували підхопити вірус.

Ще одна проблема – те, що багато українців мали короткострокові дозволи й побоювалися, що не зможуть подовжити термін свого перебування, оскільки державні установи в Польщі зачинені через пандемію.

Президент Володимир Зеленський розглядає повернення українців як можливість втримати їх на батьківщині, завдяки створенню нових робочих місць на будівництві доріг та інфраструктурних об’єктів.

Але багато українців планують повернутися в Польщу після того, як закінчиться пандемія коронавірусу. Інші побоюються, що через економічну кризу буде набагато менше пропозицій роботи, зазначає FT.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com