Понад 40 застінків з нелюдськими умовами по всій Росії: правозахисники розповіли, де і як утримують полонених українців

23.06.2023, 11:32
142653

Українських полонених у Росії тримають щонайменше у 42-х в’язницях, слідчих ізоляторах і таборах від Брянська до Іркутська, про це заявляють експерти Медійної ініціативи з прав людини, йдеться в ТСН.

Читайте також: Шойгу пообіцяв Путіну сформувати “резервну армію”: коли вона буде готова

Вже майже півтора року вони опитують українців, які вийшли з полону, і так дізнаються, де і в яких умовах тримають росіяни військовополонених і цивільних заручників.

Місця у в’язницях загарбники готували ще до повномасштабного наступу, розповідають у Медійній ініціативі. Однак окупанти не розрахували, скільки триватиме війна, тож місць знадобилося в рази більше. “Багато військових зазначають, що в їхніх камерах були доварені додаткові спальні місця, оскільки, вочевидь, росіяни не розраховували на таку велику кількість полонених. Камери, які були розраховані на 2 чи 4 людей, вони були затісними, туди селили вісім-десять людей”, – розповідає журналістка-розслідувачка МІПЛ Марія Климик.

Нині, за даними правозахисників, Росія утримує понад десять тисяч українців. Умови – нелюдські, бранців катують фізично і психологічно, не дають їсти, забороняють писати листи і розповідають, що Україна від них відхрестилася. А ще постійно перевозять з однієї в’язниці до іншої, щоб не дати Червоному Хресту зрозуміти, хто і де саме перебуває.

“Важливо розуміти, що за стінами усіх цих понад сорока місць утримання немає сторонніх спостерегачів, в цих місцях утримання відбуваються страшні речі, катування, нам відомі смерті військовослужбовців”, – повідомляє координаторка Медійної ініціативи за права людини Тетяна Катриченко.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com