Попри очікування нардепів розвалом коаліції перешкодити провести дострокові перевибори, у Зеленського ще є шанси розпустити Раду, – Петровець

17.05.2019, 15:50
25325

Політичний експерт Олег Петровець проаналізував сьогоднішню ситуацію з розвалом коаліції та повідомив, кому вигідний такий хід подій, що робитимуть далі депутати та як чинитиме Володимир Зеленський, щоб уможливити достроковий розпуск Верховної Ради.

Читайте також: Андрій Парубій оголосив припинення діяльності коаліції Верховної Ради

“На старті президентських виборів багато говорилося про категорії кандидатів, серед яких були й ті, для кого президентські кампанії були лише репетицією для парламентських. Так ось, саме зараз такі кандидати проявляться максимально.

Тож достроковий розпуск ВР насправді вигідний не одному Зеленському, але й тим політичним силам, які намагатимуться скористатися правилом інерції, аби пройти у ВР на відголосі більш-менш успішних президентських кампаній, у які вкладено чимало ресурсів.

Таким чином можна сказати, що вірогідне рішення про дострокові вибори більше скидається на консенсусне, аніж конфліктне”, – пише експерт.

Стосовно офіційних оцінок політологів про неможливість розпуску парламенту в умовах, в які потрапив Зеленський, Петровець має своє бачення.

“Розпустити парламент, відповідно до чинного законодавства, президент має право не пізніше, аніж за півроку до припинення повноважень чинного скликання, тобто до 27-го травня.

Але народна мудрість говорить: головне – як рахувати. Ба більше, тлумачити законодавство також можна по-різному. Так от, є цікава теорія, відповідно до якої розпустити парламент можна і після 27-го травня. В такому випадку Зеленський має вдосталь часу, аби прийняти доленосне рішення.

Які законодавчі підстави? Все впирається у факт, що чисто теоретично повноваження діючої Верховної Ради України можуть тривати і до 16-го грудня 2019-го року.

По-перше, відповідно до частини 1 статті 90 Конституції України, повноваження парламенту припиняються у день відкриття першого засідання Верховної Ради України нового скликання.

Призначення чергових виборів до Верховної Ради України заплановано на 27 жовтня 2019 року, але ще маємо +20 днів на офіційне оприлюднення результатів виборів (статті 98-100 Закону “Про вибори народних депутатів”).

І додаємо + 30 днів на відкриття першої сесії новообраної Верховної Ради України (стаття 82 Конституції України).

Таким чином президент матиме право припинити повноваження Верховної Ради достроково аж до 16 червня 2019 року”, – підрахував політолог.

Від сьогодні депутати мають 30 днів, аби сформувати нову коаліцію, а це в свою чергу може завадити новообраному президенту достроково припинити повноваження чинного скликання парламенту.

При такому розкладі шансів на призначення дострокових виборів практично не існує. І тут стає зрозуміло, чому народнофронтівці прийняли для себе таке рішення саме 17-го травня.

Після виходу з коаліції “Народного фронту” президент чисто теоретично міг би обґрунтувати своє рішення статтею 83 і розпустити ВР через відсутність протягом місяця сформованої коаліції. Але у нашому випадку, як вже було зазначено, просто може бути запізно.

Втім, з іншого боку не варто виключати можливості, що Зеленський таки піде на розпуск, пояснивши своє рішення тим, що “Народний фронт” зманіпулював і вийшов з коаліції, якої і без того давно не існує.

“Для дострокового припинення повноважень парламенту достатньо просто відповідного указу. А далі, як то кажуть, хоч суди хай тягнуться, хоч світ хай розвалюється.

Таким чином, зважаючи на бажаність дострокових виборів для більшості гігантів української політики, можна з високою вірогідністю прогнозувати, що парламентські перегони таки відбудуться швидше, аніж планувалося”, – резюмує Петровець.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com