“Порошенко може взяти реванш та стати прем’єром”, – Фесенко

24.04.2019, 11:30
22250

Наміри Петра Порошенка повернутися через рік в політику – це видавати бажане за дійсне. Таке міркування висловив “Главреду” політолог Володимир Фесенко.

Читайте також: Петро Порошенко може стати головою Львівської ОДА

“Команда Порошенка і сам президент продовжують займатися химерними маніпуляціями. Вони створюють ілюзії у своїх прихильників, які їх підтримали. І результати виборів їх нічому не навчили. Тому що химери видавали за дійсне під час виборчої кампанії. І це закінчилося просто ганебною поразкою. Ще ніхто так не програвав, як Порошенко. Саме тому, що вони просто ігнорували реальність, а жили у світі, створеному їх політтехнологами і пропагандистами. І за це поплатилися на виборах”, – говорить політолог.

Теоретично, за словами Фесенка, Порошенко може взяти реванш на парламентських виборах і стати прем’єром. “Але у нас за період існування парламентсько-президентської республіки жодна політична сила не могла самостійно створити уряд і отримати абсолютну більшість у парламенті. Навіть Партія регіонів у період свого розквіту не мала більшості. Тому і змушені були мати хоча б формальну коаліцію з комуністами і мажоритарниками”, – пояснює Володимир Фесенко.

Партія Порошенка, за його прогнозами, набере на парламентських виборах менше, ніж Петро Олексійович зараз набрав на президентських виборах. “Порошенко набрав різний електорат, але патріотичний. І зараз частина тих, хто за нього проголосував, віддадуть свої голоси за партію Володимира Гройсмана. Прем’єр вже заявив, що піде самостійно на вибори. Частина виборців повернуть собі націоналісти. За Руслана Кошулинського на президентських виборах проголосувало менше, ніж традиційно голосують за Свободу. Виборці не вірили, що їхній кандидат вийде в другий тур. І зараз Свобода забере собі частину свого електорату. З високою ймовірністю піде на вибори Святослав Вакарчук, і він теж забере частину голосів, відданих за президента”, – припускає політолог.

Вісім відсотків голосів – це сама оптимістична цифра, на яку Петро Порошенко може розраховувати під час переобрання парламенту. “Ні про які 25 відсотків і мови бути не може. Адже половина виборців не прихильники Порошенко, а ті, хто голосував проти Зеленського”, – каже Володимир Фесенко.

У Раді Порошенко розчиниться, оскільки не зможе створити ні з ким коаліцію. “Уряд і більшість у парламенті будуть коаліційними. І у Петра Олексійовича у ВР не буде партнерів. Якщо Вакарчук і Гройсман пройдуть у Раду, то він може спробувати з ними домовитися. Але Гройсман хоче сам претендувати на посаду прем’єр-міністра. І думаю, що у нього може бути більше шансів – він неагресивний, він більш гнучкий, з ним можна домовлятися. А Порошенко став токсичним, він багатьох образив або кинув. І я не бачу шансів у нього очолити нову коаліцію і стати прем’єром. Його партія буде в меншості”, – вважає експерт.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com