Повітряні сили: частина переданих ЗСУ F-16 зберігатиметься на авіабазах не в Україні

10.06.2024, 13:03
160082

Деяка частина західних винищувачів F-16, які партнери передадуть Україні в рамках оборонної допомоги, буде розміщена на іноземних авіабазах. Причиною є намір убезпечити літаки від російських ударів.

Читайте також: Скандал в НАБУ: злив інформації Голику проводив сам директор

Про це заявив начальник авіації командування Повітряних сил Збройних сил України Сергій Голубцов, передає Радіо Свобода.

Бригадний генерал звернув увагу, що наразі 4 країни підтвердили надання цих літаків Україні, проте висловив думку, що кількість може збільшитися з часом, позаяк “майже всі країни, в яких на озброєння є F-16, поступово переозброюються на F-35”.

“Що стосується 30 літаків, 40. Тут треба розуміти, що не всі літаки, які будуть передані Україні, зараз прийдуть в Україну. Деякі з них залишаться в тих центрах, де готують наших пілотів і авіаційний персонал. Це будуть українські літаки, які будуть використовуватись для підготовки наших же пілотів”, – сказав він.

Голубцов в цьому контексті додав, що відтак “цифра хай нікого не дивує”.

“Є цифра, яка зайде в Україну. Є певна кількість літаків, які будуть зберігатися на безпечних авіабазах, не в Україні, для того, щоб вони тут не були мішенями”, – розповів офіцер журналістам.

За його словами, такі винищувані будуть резервом для ЗСУ, зокрема у разі потреби “для заміни несправних літаків, під час проведення регламентних робіт”.

“Тобто для того, щоб ми могли постійно мати в операційному складі певну кількість літаків, яка буде відповідати кількості пілотів, які в нас будуть”, – розповів Голубцов.

Він додав, що якщо буде більше пілотів, відповідно буде більше літаків F-16 і на території України.

Начальник авіації командування ПС зазначив, що українська сторона має “певну кількість” підготовлених аеродромів, і відома цифра літаків, які зайдуть у першу чергу у цьому році.

“Ми знаємо, скільки зайде наступного року. Ці плани є. Якщо десь прозвучав 28 рік… Він прозвучав сьогодні, завтра може прозвучати 27-й, потім 26-й”, – сказав Голубцов.

Бригадний генерал додав, що наразі невідомо, яка кількість F-16 буде обіцяна Україні у більш віддаленій перспективі, і це може бути “плюсом”, оскільки з кожною конференцією членів авіаційної коаліції Київ отримує “більш позитивні прогнози, більш реальні цифри, більше інформації, яка нам дозволяє цей процес зробити планомірним”.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com