Президент Чехії зустрівся з русинами Закарпаття та пообіцяв обговорити їх автономію з Зеленським

11.09.2019, 11:52
41436

Президент Чехії Мілош Земан зустрівся з делегацію русинів, яка нібито інтереси своєї етнічної групи в Закарпатті. Зустріч відбулася в день сторіччя приєднання Підкарпатської Русі до Чехословаччини. Про це повідомляє ТСН з посиланням на Радіо Прага.

Читайте також: Чехія змінила правила видачі робочих карт українцям

За даними чеських ЗМІ, делегація обговорила з Земаном питання офіційного визнання русинів як окремого народу і статусу автономії для своєї території.

У складі делегації були сім осіб. Серед них – священик Дмитро Сидор, який у 2012 році отримав в Україні умовний термін за сепаратизм, а також Михайло Тяско та Василь Джуган – підприємці, які давно проживають в Чехії і підтримують досить тісні контакти з Земаном. Вони входили до передвиборного штабу президента Чехії і супроводжували його під час поїздки до Росії.

Тяско, який називає себе заступником голови Світової ради підкарпатських русинів, поскаржився Земану, що “українська влада до сьогоднішнього дня не визнає русинів, не поважає нашу мову і культуру”. За його словами, президент Чехії вважає, що вирішити проблеми русинів можуть лише Мінські домовленості, а децентралізація “дозволить визнати русинів у Закарпатті як народ, визнати нашу мову в якості регіональної, в той час як українська мова буде державною”.

“Президент пообіцяв, що поговорить з паном президентом Зеленським і передасть нашу точку зору керівництву України”, – сказав Тяско.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com