Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв повідомив, що збирається йти у відставку

19.03.2019, 16:28
17075

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв склав повноваження глави держави. Про це політик оголосив в прямому ефірі 19 березня в спеціальному зверненні до нації, пише ″Інтерфакс″.

Читайте також: У Казахстані вирішили прибрати російську мову з національної валюти

″Я прийняв рішення припинити свої повноваження в якості президента″, – сказав Назарбаєв. ″У цьому році виповниться 30 років, як я займаю найвищий пост. Народ дав мені можливість бути першим президентом незалежного Казахстану″, – сказав він. Спікер сенату парламенту Казахстану Касим-Жомарт Токаєв виконуватиме обов’язки президента країни.

Згідно з Конституцією, в разі дострокового звільнення або відмови від посади президента Республіки Казахстан, а також його смерті повноваження президента республіки на строк, що залишився переходять до голови сенату парламенту; при неможливості голови сенату ухвалити на себе повноваження президента вони переходять до голови мажалісу парламенту; при неможливості голови мажалісу прийняти на себе повноваження президента вони переходять до прем’єр-міністра республіки.

Особа, яка прийняла на себе повноваження президента республіки, складає з себе відповідно повноваження голови сенату, голови мажалісу, прем’єр-міністра. В цьому випадку заміщення вакантних державних посад здійснюється в порядку, передбаченому Конституцією.

Нурсултан Назарбаєв, якому в цьому році виповниться 79 років, – перший і єдиний президент Казахстану. З 1991 року, коли республіка здобула суверенітет, кілька разів перемагав на виборах глави держави, останній раз (на позачергових виборах) – в квітні 2015 року, набравши 97,75% голосів виборців. Нинішній термін його президентських повноважень закінчується в квітні 2020 року. У 2007 році парламент надав йому як першому президентові право балотуватися на вищий державний пост необмежену кількість разів.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у Facebook та Telegram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com