Президент ПАР назвав 10 основних пунктів “мирного плану” Африканського Союзу щодо війни в Україні

17.06.2023, 10:05
142347

Президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса назвав 10 основних пунктів мирного плану Африканського Союзу щодо українсько-російської війни.

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС: вода у Дніпрі забруднена у 28 тисяч разів понад норми

Про це він розповів під час пресконференції в Києві після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським, повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Основним складником, який ми привезли сюди, є те, що ця війна має бути врегульована, має бути мир через переговори дипломатичним шляхом. Ми впевнені, що рухаючись до цього миру, тому що всі війни колись закінчуються, ми віримо, що ця війна має закінчитися якнайшвидше через перемовини й дипломатичним шляхом”, – сказав Рамафоса.

Третім складником президент ПАР назвав деескалацію конфлікту.

“Сьогодні під час нашого візиту ми чули ракетні удари. Така діяльність не дуже добре працює для встановлення миру. Тому ми говоримо про необхідність деескалації по обидва боки, щоб світ знайшов спосіб прийти та врегулювати ситуацію”, – сказав він.

Крім того, Рамафоса заявив про необхідність поважати суверенність держав і народів відповідно до статуту ООН.

“П’ятий складник – необхідність гарантій безпеки для всіх країн. Шостим складником є те, що обидві країни повинні забезпечити рух зернових і добрив”, – сказав Рамафоса, зазначивши, що “однією з причин приїзду сюди стало те, що Африка також відчуває негативні наслідки цієї війни. Наші ціни на зерно зросли, у нас також нестача добрив, і ціни на них підвищилися”, – заявив президент ПАР.

Сьомим пунктом у мирному плані він назвав вирішення гуманітарних питань. Рамафоса заявив про необхідність підтримати тих, хто став жертвами війни, хто страждає.

“Ми підтримуємо цю гуманітарну допомогу. Восьмим основним компонентом є обов’язковий обмін полоненими. Це також має включати повернення дітей. Дев’ятим складником є післявоєнна відбудова. Має бути допомога постраждалим через війну. І десятим основним елементом для нас є те, що під час наших дискусій президент Зеленський сказав, що ми повинні йти далі, краще взаємодіяти з країнами Африки”, – зазначив він.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com