Президент підписав закон про концесію

17.10.2019, 18:34
47519

Президент Володимир Зеленський підписав закон Про концесію № 155-IX, який Верховна Рада прийняла 3 жовтня 2019 року. Про це повідомляє прес-служба президента в четвер, 17 жовтня.

Читайте також: Зеленський підписав законопроєкт про підтримку іноземного кіно в Україні

Очікується, що концесія забезпечить залучення інвестицій в соціальну, транспортну, енергетичну сфери, житлово-комунальну інфраструктуру, охорону здоров’я, а також сприятиме модернізації та створенню нової інфраструктури, ефективному управлінню об’єктами державної і комунальної власності, наданню якісних громадських послуг і збільшенню фіскального простору держави.

Мета закону – удосконалити правове регулювання концесійної діяльності, що забезпечить можливість ефективного залучення вітчизняних та іноземних інвестицій в економіку України і сприяння розвиткові інфраструктури.

Документ вносить зміни у 25 законодавчих актів України з метою врегулювання відносин у сфері залучення приватного бізнесу в інфраструктуру на умовах державно-приватного партнерства.

Читайте також: Зеленський заявив, що не втручатиметься в процес імпічменту Трампа

Він передбачає введення єдиної процедури ініціювання і прийняття рішення про здійснення державно-приватного партнерства для всіх форм державно-приватного партнерства, зокрема концесії.

Також закон вводить прозору процедуру вибору концесіонера (концесійний конкурс, конкурентний діалог), передбачає можливість залучення до роботи комісії незалежних експертів; можливість залучення радників для підготовки концесійних проектів, з конкурсною документацією; надійні гарантії для концесіонерів і кредиторів; чітке регулювання права власності на об’єкт концесії, метою якого є збереження за державою / територіальною громадою права власності на об’єкт концесії.

У документі також передбачено процедуру трансформації оренди в концесію в разі відповідного звернення з боку орендаря за умови внесення додаткових інвестицій. Крім того, закон дає можливість замінити концесіонера в разі неналежного виконання ним його зобов’язань.

Документом також врегульовано особливості концесії на ринках, які перебувають у стані природної монополії; особливості концесії з будівництва та експлуатації автомобільних доріг; фінансові питання в концесійних проектах; земельні питання і питання містобудування для реалізації проектів, що здійснюються на умовах концесії.

Крім того, закон дає можливість вирішення спорів у міжнародному комерційному або ж інвестиційному арбітражах, а також впроваджує прозору процедуру контролю і моніторингу виконання концесійних договорів тощо

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com