Атака безпілотника в Придністров’ї є спробою РФ дестабілізувати ситуацію в Молдові, – ISW

18.03.2024, 12:02
155907

В неділю, 17 березня, у Придністров’ї по військовій частині ударив невідомий БПЛА. Сепаратистські ЗМІ писали, що ціллю став гелікоптер на території об’єкта, а летів дрон нібито з боку Одеської області.

Читайте також: Контракт з “Газпромом” закінчується: чи буде Україна продовжувати угоду про транзит російського газу

Американські аналітики ISW переконані, що Україна не причетна до цієї атаки, а інцидент є спробою Росії дестабілізувати ситуацію в Молдові.

Як відомо, екс-голова Верховної Ради Придністров’я Олександр Щерба звинувачує у ситуації Україну, а молдовське Бюро реінтеграції заявило, що збитий гелікоптер не літав роками і удар був навмисно спрямований на поширення страху і паніки в Придністров’ї. Іншими словами, атака є частиною ворожої інформаційної операції, спрямованої проти Молдови. При цьому Бюро реінтеграції прямо не звинуватило придністровські або проросійські сили в проведенні цього удару.

“На момент написання цієї статті ні придністровська, ні російська влада не звинуватили українські сили у здійсненні удару, але можуть зробити це в майбутньому”, – вважають аналітики.

Вони нагадали, що влада Молдови перебуває в контакті з українським урядом. Український центр протидії дезінформації вже звинуватив Росію в проведенні удару з метою маніпулювання інформаційним простором. Речник української розвідки Андрій Юсов назвав ситуацію російською провокацією.

“ISW не може самостійно перевірити деталі одиночного удару безпілотника в Придністров’ї або ідентифікувати відповідальних осіб, але малоймовірно, що удар був здійснений українськими силами, враховуючи обмеженість засобів, що використовувалися під час удару, і незначну ціль. Українські офіційні особи також нещодавно заявили, що Придністров’я не становить військової загрози для України”, – йдеться у звіті Інститут вивчення війни.

При цьому нещодавно Придністровська влада звернулася до Росії з проханням про невизначену “оборону/захист” проти Молдови. В ISW переконані, що бенефіціарами цієї провокації є Росія або пов’язані з нею суб’єкти. Їм це потрібно, щоб сприяти постійним зусиллям Кремля зі створення інформаційних умов для виправдання різноманітних гібридних операцій, спрямованих на дестабілізацію Молдови.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com