“Питання виживання”: чи будуть карати українців, які в окупації братимуть паспорти РФ

1.05.2023, 11:31
139832

Українці, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, задля збереження власного життя можуть взяти російський паспорт.

Читайте також: Українці дуже рано виходять на пенсію: у Раді розповіли, як вирішити проблему

Про це заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

На думку омбудсмена, скандальний указ Путіна, що дозволяє депортувати з окупованих територій українців, які не взяли громадянство РФ, направлений не стільки на депортацію, скільки на узаконення примусової паспортизації.

“Я думаю, що всі громадяни України, які відмовляться від російського паспорта, їх просто заарештують. І це буде окрема категорія цивільних заручників, які Російська Федерація триматиме у полоні чи ув’язненні”, – заявив Лубінець.

Він радить українців на окупованих територіях брати російський паспорт, щоб вижити, адже це найголовніше.

“Ми розуміємо, що це відбувається під тиском, фізичним тиском. Тому взяти паспорт, вижити, дочекатись, коли ми звільнимо цю територію”, – каже уповноважений ВР.

За його словами, зараз розробляється відповідний закон, щоб після деокупації, люди, які були змушені взяти паспорт РФ, змогли відмовитися від нього.

Омбудсмен пояснив, що Україна вважає примусову паспортизацію воєнним злочином, але не вважає злочином отримання паспорта РФ нашими громадянами.

“У нас лунали такі заяви, що будь-хто, хто взяв російський паспорт на окупованій території, ми повинні до нього застосувати якийсь вплив, можливо, навіть кримінального характеру. Я категорично проти цього. Наші громадяни це роблять задля того, щоб вижити”, – наголосив Лубінець.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com