Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про географічні бренди

11.09.2019, 20:30
41561

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проєкт закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони географічних зазначень” (реєстр. № 1065).

Читайте також: НАБУ відкрило кримінальне провадження проти Порошенка та Клімкіна

За дане рішення проголосували 310 народних депутатів України, пише Уніан.

Проєктом закону передбачається імплементація вимог статей 204-207 Угоди про асоціацію, а також положень Регламенту (ЄС) № 1151/2012 Європейського Парламенту та Ради від 21 листопада 2012 р. про якість сільськогосподарських продуктів та продуктів харчування.

В пояснювальній записці сказано, що метою прийняття проєкту закону є забезпечення виконання зобов’язань України у сфері європейської інтеграції в частині узгодження вимог чинного законодавства України щодо охорони прав на географічні зазначення із правом Європейського Союзу.

З цією метою проєктом закону пропонується: надати нове визначення термінів “географічне зазначення”, “назва місця погодження товару”; уточнити умови надання правової охорони географічному зазначенню та підстави для відмови в надані такої охорони; визначити умови надання правової охорони омонімічному географічному зазначенню.

Читайте також: Зеленський підписав закон про зняття депутатської недоторканності

Також уточнюється коло осіб, які мають право на державну реєстрацію географічного зазначення. Крім того, переглядаються вимоги до заявки на реєстрацію; удосконалюється порядок проведення експертизи заявок на географічні зазначення; визначаються вимоги до технічних умов, яким повинен відповідати товар, для якого заявляється зазначення. Законопроєктом уточнюється перелік прав та обов’язків, що випливають з державної реєстрації географічних зазначень тощо.

Народний депутат України Роксолана Підласа зазначила, що підписавши Угоду про асоціацію Україна взяла на себе зобов’язання охороняти європейські географічні бренди від підробок. Вона додала, що це означає, що ми, як країна погоджуємося, що шампанське може бути тільки з регіону Шампань. За її словами, українські виробники більше не зможуть виробляти українське шампанське.

Підласа наголосила, що українські бренди будуть захищені в країнах ЄС.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

 

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com