Ракетні удари РФ по Україні: військовий експерт нагадав про “подарунки” Кравчука і Кучми

2.01.2023, 10:01
133461

В контексті ядерного роззброєння та для розрахунків за спожитий російський газ у 1990-х роках РФ отримала від України ескадрилью бомбардувальників Ту-95 (“Ведмеді”) та близько 400 ракет типу Х-55, якими під час повномасштабного вторгнення держава-агресорка атакувала українські міста.

Читайте також: Північна Корея зміцнює свій ядерний потенціал: Кім Чен Ин замовив нову міжконтинентальну ракету

Про це військовий експерт Олег Жданов нагадав у своєму відеоблозі.

За його словами, близько 15 військових літаків перегнали до російського міста Красноярська, де вони базувалися доволі довго.

“Яка їхня подальша доля, я не відслідковував. Пригадую, що один з них розбився через помилку пілотів. Це були практично нові літаки, деякі з них, за словами наших льотчиків, мали всього 30 годин нальоту”, – розповів експерт.

Тоді ж, нагадав Жданов, Україна передала Росії близько 400 ракет типу Х-55.

“Це рішення ухвалили ще за президентства Кравчука, а передавали за часів Кучми. Кравчук дав згоду і провів всі підготовчі переговори до підписання Будапештського меморандуму щодо відмови України від ядерної зброї, а передавав уже Кучма. Це були основні носії ядерної зброї — як ракети, так і літаки”, – пояснив експерт.

Жданов також підкреслив, що ці “подарунки” росіянам були не тільки наслідком відмови від ядерної зброї, але й мали економічне підгрунтя – літаками й ракетами погасили борги за російський газ.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com