Рекордний хабар: справу хотіли закрити до дня народження Злочевського

13.06.2020, 17:17
75326

До справи про пропозицію хабаря у $6 млн керівникам НАБУ і САП за закриття провадження проти ексміністра екології Миколи Злочевського можуть бути причетні працівники Офісу генпрокурора.

Читайте також: Хабар у 6 млн доларів: СБУ затримала трьох людей у справі ексміністра Злочевського

Про це заявили керівник САП Назар Холодницький та НАБУ Артем Ситник на брифінгу, пише УНІАН.

Як розповів Ситник, справу щодо Злочевського спочатку розслідували в ГПУ, а згодом вона була передана до НАБУ. Слідство по цій справі було зупинено, тому що відбувався розшук підозрюваного. Суть підозри, щодо якої пропонувалася неправомірна вигода, полягає в причетності до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку, який видавався на “Реалбанк” і легалізації цих коштів. Ситник зазначив, що, згідно з вимогами зловмисників, провадження щодо Злочевського мало бути закрите саме до 14 червня, коли він святкує день народження. НАБУ і САП використали для викриття затриманих підроблену постанову про закриття провадження, оскільки перед передачею грошей вони хотіли впевнитися, що провадження закрито. За цією справою затримано троє людей, в тому числі перший заступник начальника управління Державної податкової служби в Києві.

Йому оголошено про підозру за ч. 4 ст 369 Кримінального кодексу (“пропозиція хабара”), санкція передбачає від 5 до 10 років позбавлення волі. Двоє інших людей, за даними слідства, є довіреними особами Злочевського. Один з них мав чи має відношення до компанії Burisma, інший – колишній працівник ДФС. При цьому перевіряється причетність до злочину працівників Офісу генпрокурора. “Ми були здивовані, що саме по цьому провадженню в період, коли відбувалися слідчі й процесуальні дії під нашим керівництвом, в Офісі генпрокурора з флешки одного з працівників, яка займає адміністративну посаду в Офісі генпрокурора, був онлайн-моніторинг ЄРДР з приводу того, чи дійсно це рішення не лише на папері, а відмічено в ЄРДР. Я сподіваюся, що генеральний прокурор, яка вміє проводити службові розслідування оперативно, на цей раз не засекретить їх, а проведе і службове розслідування по цьому ганебному факту, і повідомить суспільство, чи є там склад правопорушення”, – сказав Холодницький.

За його словами, сума хабаря, який пропонувався за закриття провадження, склала $6 млн, з яких $5 млн передбачалося безпосередньо особі, яка мала прийняти процесуальне рішення про закриття справи і $1 млн передбачався за консультаційні послуги посередника. За словами Ситника, це рекордна сума хабаря в історії України. Під час передачі хабаря у п’ятницю було вилучено $5 млн, і ще мільйон було вилучено в автомобілі першого заступника начальника ДПС у Києві.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com