Рекордний курс долара: прогноз аналітиків на вересень

5.09.2019, 17:49
40561

В Україні курс долара у вересні може зберегтися нижчим за психологічну позначку 26 грн/$. Крім того, нижня позначка коридору перебуватиме поблизу 25 грн/$, що фактично стане новим вересневим рекордом за останні декілька років, повідомляє OBOZREVATEL.

Читайте також: Україна за день погасила 1 мільярд доларів боргів

Чому дешевшає долар: інвестори сприймають Україну як країну для швидкого заробітку (через високі ставки на цінні папери і жорстку монетарну політику НБУ); економіка показала рекордне за останні роки зростання в другому кварталі 2019-го (на 4,6% порівняно з аналогічним періодом минулого року); політична стабільність, готовність продовжити співпрацю з МВФ.

Аналітик Єгор Комов також зазначає: незважаючи на традиційне ослаблення у вересні, цьогоріч ситуація переламалася і, найімовірніше, девальвація очікується в межах дуже різкого коридору. За долар, прогнозує експерт, у вересні проситимуть від 25 до 26 грн.

“Потрібно розуміти, що будь−які різкі скачки це не є добре. Нам потрібно виконувати бюджет, планувати дохідну частину. Так вийшло, що закладені в бюджет оцінки виконати буде дуже складно. Очікувалося, що долар коштуватиме значно вище. Значить, більше повинні були отримати. Зараз можливі дірки латаються, зокрема, новими боргами”, − пояснює Комов.

Читайте також: Мережа магазинів “Фокстрот” недоплатила 645 мільйонів податків

До чого призведе новий курс долара: 

Чим дешевший долар, тим менший прибуток від валютних надходжень. З одного боку, це кошти, які отримують компанії в валюті, а з іншого – бюджетні надходження. Частина акцизів зафіксована в євро. Водночас курс євро в Україні формується від залежності євро/долар, а ось сам долар – вже на ринкових умовах.

Тому чим дешевший долар, тим менше отримує український бюджет. Правда, заразом знижуються і суми, які потрібно витрачати на обслуговування і погашення зовнішнього боргу.

На що впливає курс долара: на ціни на бензин – більшу частину світлих нафтопродуктів Україна імпортує (купує за валюту); на нерухомість – на вторинному ринку ціни зафіксовані у валюті; на вартість автомобілів – автомобілі також купують за кордоном, тому й ціни зафіксовані в доларах; п’ята частина споживчого кошика – імпорт. Чим дешевша валюта, тим менша інфляція.

У результаті зміцнення гривні й активних дій НБУ з викупу іноземної валюти, золотовалютні резерви зросли до $21 млрд, яких достатньо для проходження пікових виплат у вересні й у першій половині 2020 року. Водночас якщо Україна отримає наступний транш кредиту МВФ, ризики будуть зняті.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com