РФ, ймовірно, намагається збільшити тактичний наступ в районі Бахмута – ISW

17.05.2023, 12:31
140700

Глава «ДНР» Денис Пушилін 16 травня заявив, що російські війська посилили свої сили в районі Бахмута, щоб стабілізувати ситуацію, а відомий російський військовий блогер стверджував, що чотири невідомі російські батальйони розгорнули на флангах навколо Бахмута, щоб перешкодити українцям прориви.

Читайте також: Кадиров знову хоче брати Київ, цього разу – на російському танку Т-72: “Abrams лузатимемо, як горішки”

Про це пише ISW.

Заяви Росії про російське підкріплення узгоджуються із заявою заступника міністра оборони України Ганною Маляр від 15 травня про те, що російські війська розгортають додаткові повітряно-десантні сили для захисту флангів Бахмута, ймовірно, з інших ділянок фронту.

Станом на 16 травня російські сили продовжували досягати незначних успіхів у самому Бахмуті, а Міністерство оборони Росії продовжує стверджувати, що російські сили навколо Бахмута зосереджені на відбитті українських контратак.

16 травня Міноборони Росії заявило, що підрозділи 4-ї ОМСБр (2-й армійський корпус «ЛНР») відбили 10 українських контратак поблизу Іванівського (6 км на захід від Бахмута).

Українські військові офіційні особи продовжують вказувати, що Україна проводить набагато більш обмежені операції в районі Бахмута, ніж російські сили, які, схоже, відновили основні зусилля в Бахмуті.

16 травня Маляр заявляла, що в той час, як українські війська звільнили приблизно 20 квадратних кілометрів території за останні дні, російські війська продовжують досягати незначних успіхів у Бахмуті.

Командувач Східного угруповання військ України генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що українські війська продовжують використовувати концепцію «активної оборони» під час контрударів у невизначених районах поблизу Бахмута.

Речник Східного угруповання військ України полковник Сергій Череватий вкотре наголосив, що головною метою української оборонної операції в районі Бахмута є виснаження російських сил у цьому районі.

ISW має геолокаційні кадри, опубліковані 16 травня українських позицій у південно-західному Бахмуті, які дозволяють припустити, що українські сили нещодавно досягли обмежених успіхів у самому місті. Геолокаційні кадри, опубліковані 16 травня, показують, що українські сили досягли незначних успіхів на схід від Оріхово-Василівки (11 км на північний захід від Бахмута), хоча станом на 16 травня ISW не спостерігала жодних подальших досягнень України навколо Бахмута.

Повідомлення про російське підкріплення в районі Бахмута свідчать про те, що російські сили продовжують зосереджувати там наступальні можливості, попри оцінені більші зусилля щодо зміни пріоритетів операцій для підготовки до потенційних українських контрнаступів. Російські війська також нещодавно перекинули підрозділи 6-ї гвардійської мотострілецької дивізії (20-а гвардійська загальновійськова армія, Західний військовий округ) у невизначений район на північ від Бахмута, ймовірно, з позицій уздовж лінії Сватове-Куп’янськ.

Переміщення російських військ з інших ділянок фронту в район Бахмута, ймовірно, є відповіддю на тяглу занепокоєність росіян щодо стабільності лінії фронту в цьому районі на тлі подальшої деградації ПВК «Вагнера» в наступі для захоплення Бахмута.

«Ці занепокоєння, ймовірно, були більш виразними в останні дні, коли українські здобутки були обмежені навколо Бахмута і, можливо, спонукали Росію до подальшої концентрації тактичних наступальних зусиль у цьому районі. Підкріплення також, ймовірно, покликане посилити здатність «Вагнера» швидко захопити решту Бахмута та продемонструвати тактичну перемогу Росії перед можливими невдачами під час української контрнаступальної операції», – йдеться у повідомленні.

ISW оцінює, що російське військове командування, ймовірно, вирішило змінити пріоритети операцій і зусиль підтримки в останні тижні, щоб підготуватися до потенційних українських контрнаступальних операцій, хоча безперервна концентрація на Бахмуті може свідчити про те, що безпосередні тактичні проблеми можуть підривати більші зусилля.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com