Ріші Сунак: що відомо про нового прем’єра Великої Британії та чи підтримуватиме він Україну

25.10.2022, 16:28
129782

Ріші Сунак 25 жовтня став 57-м і наймолодшим прем’єр-міністром Великої Британії після того, як Ліз Трасс пішла з посади після менше, ніж двох місяців, з моменту її обрання очільницею уряду країни.

Читайте також: У Фінляндії зафіксували нові вибухи поблизу “Північних потоків”

Що відомо про нового прем’єра Великої Британії

Ріші Сунак – 42-річний політик індуського походження. Народився він у Саутгемптоні (Велика Британія), його батьки емігрували на південь Великобританії зі Східної Африки.

Його батько працював лікарем, а мати керувала власною аптекою.

Новий прем’єр Великої Британії навчався у Вінчестерському коледжі, Оксфордському та Стенфордському університетах, де вивчав політику, економіку та філософію.

Під час здобуття ступеня магістра ділового адміністрування в Стенфордському університеті він познайомився зі своєю майбутньою дружиною Акшаті Мурті – дочкою Нараяни Мурті, індійського мільярдера та співзасновника гіганта ІТ-послуг Infosys. Подружжя виховує двох доньок.

Ріші Сунак прийшов до політики 2010 року, 2015 – став парламентарем від Консервативної партії Річмонду. Вже 2018 року він зайняв посаду молодшого міністра в уряді Терези Мей.

У лютому 2020 року став міністром фінансів, зайнявши пост всього за декілька тижнів до початку кризи внаслідок пандемії Covid-19.

Через чотири місяці, у липні 2022 року, він пішов з посади на тлі незгоди з політикою тодішнього прем’єра Бориса Джонсона.

Після відставки Джонсона, Сунак висувався на посаду прем’єр-міністра та активно критикував підхід опонентки Ліз Трасс щодо вирішення економічної кризи.

Чи варто України розраховувати на підтримку Великої Британії на чолі з новим прем’єром

24 серпня 2022 року у День Незалежності Ріші Сунак звернувся до українців та запевнив у беззастережній підтримці та допомозі з боку Великої Британії.

“Ми продовжимо підтримувати ваших хоробрих бійців, щоб захистити ваших громадян, ми продовжимо надавати гуманітарну допомогу, щоб забезпечити вам доступ до ліків та їжі, і ми продовжуватимемо давати притулок вашим близьким, поки вони не зможуть безпечно повернутися додому і спати спокійно. І коли вони це зроблять, я обіцяю, що Сполучене Королівство буде другом на все життя і допоможе Україні перетворитися на процвітаючу, амбітну та прогресивну країну, якою ви є”, – заявив тоді Сунак.

Напередодні минулих виборів прем’єра Великої Британії Сунак запевнив, що якщо його оберуть главою уряду, його першою закордонною поїздкою стане візит до столиці України.

Напередодні виборів лідера Консервативної партії та відповідно прем’єр-міністра Великої Британії Ріші Сунак обіцяв зберегти зовнішньополітичний курс експрем’єра Бориса Джонсона та збільшити допомогу Україні у протидії російській агресії.

Він також обіцяв прискорити ухвалення законів, які дозволять встановити контроль над нерухомістю російських олігархів та продати її, щоб Україні ще більше зброї та техніки.

23 жовтня у своєму Twitter він похвалив Бориса Джонсона за потужну підтримку України та протидію Росії. Тобто Сунак не змінив позицію щодо питання підтримки України.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

 

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com