Росія купує у США супутникові фото для ударів по Україні – The Atlantic

18.03.2024, 18:32
155942

Дальні удари Росії за допомогою крилатих ракет, найімовірніше, завдають із використанням супутникових знімків, наданих американськими компаніями, пише американський журнал The Atlantic із посиланням на українське військове джерело.

Читайте також: Стало відомо, скільки угруповань допомагали ухилянтам тікати закордон

За його словами, послідовність зрозуміла: супутник робить знімки місця, а через кілька днів або тижнів прилітає ракета. Іноді після цього інший супутник робить додаткові зображення, можливо, для перевірки ступеня шкоди, пише видання.

“Кількість збігів, коли за фото слідують удари, занадто велика, щоб бути випадковою”, – заявило джерело.

Журнал пише, що іноді збіг – це просто збіг, але підозрілі випадки накопичуються, і оскільки багато компаній, що займаються супутниковими знімками, пропонують список архівних зображень із зазначенням дат та координат, можна переглянути десятки тисяч зображень, зроблених в Україні, і помітити підозрілі закономірності.

Зазначається, що таких випадків сотні. При цьому в Україні стверджують, що стежать за прольотами супутників Росії, і донедавна припускали, що сателіти союзників не будуть доступні для вигоди Росії.

“Приблизно шість місяців тому ми й уявити собі не могли, що приватні компанії продаватимуть супутникові знімки в чутливих районах. Але стало важко повірити, що ці збіги випадкові”, – заявив український військовий чиновник.

У Міноборони України підозрюють, що Росія купує супутникові знімки в США через сторонні компанії, і що ці зображення “можуть бути використані у збройній агресії проти України”.

“Замовити зображення у цих компаній простіше, ніж ви думаєте. Застарілі, розмиті зображення можна безкоштовно розміщувати на Картах Google. Свіжі, чіткі зображення того, що ви хочете або не хочете рознести вщент, коштують трохи дорожче, – пише журнал. – Компанії пропонують напрочуд швидкі терміни виконання робіт при витратах у кілька тисяч доларів. Більш швидкий цикл обробки і більш висока роздільна здатність підвищують вартість”.

Нагадується, що двома найбільшими компаніями в США, що займаються комерційною супутниковою зйомкою, є Maxar і Planet.

“Обидві надали зображення українських об’єктів, пізніше уражених російськими ракетами. Обидві підкреслили, що вони ретельно перевіряють своїх клієнтів і дотримуються постанови США, яка забороняє транзакції з Росією з початку війни. Maxar відмовився коментувати конкретні випадки замовлень на підозрілі зображення в Україні, але заявив, що “припинив усі ділові відносини з російськими організаціями, включно з реселерами, на початку березня 2022 року”. Planet заявила, що займається наданням зображень “відповідальним суб’єктам, таким як уряди, організації з надання допомоги та засоби масової інформації”, а також “ретельно працює, щоб уникнути можливості неправильного використання і зловживань”, – ідеться в публікації.

У виданні додали, що жодна з компаній не побажала повідомити, чи виявляла вона коли-небудь випадки, що Росія використовувала її знімки, а також не побажала описати, як вона гарантувала, що її клієнти насправді не є підставними російськими компаніями.

Військовий чиновник зазначив, що у нього немає підстав вважати, що самі компанії підтримують Росію у війні. І Planet, і Maxar ведуть великий бізнес з урядом США, і навмисна допомога Росії поставить під загрозу контракти і спричинить регулювання.

За словами іншого джерела, для того, щоб зображення не потрапили до рук Росії, супутниковим компаніям доведеться контролювати не тільки те, від яких клієнтів вони приймають завдання, а й перепродаж цих зображень.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com