Росія може купувати через треті країни холодильники і пральні машини заради чипів до військової техніки – ЗМІ

30.10.2022, 11:02
130049

У Європі в офіційних осіб виникло занепокоєння через несподіваний сплеск експорту побутової техніки, яку Росія може купувати через треті країни та використовувати мікрочипи з пральних машин і холодильників у військовій техніці.

Читайте також: Окупанти забралися геть з Чорнобаївки на Херсонщині: супутникові знімки

Про це повідомляє видання Bloomberg.

Згідно з даними Євростату, Вірменія імпортувала більше пральних машин з ЄС за перші вісім місяців 2022 року, ніж за останні два роки.

Окрім того, Казахстан імпортував з ЄС холодильники на 21,4 млн дол. до серпня 2022 року. Це утричі більше у порівнянні з сумою за такий самий період минулого року. Водночас дані казахстанського уряду свідчать про стрибок у постачанні до Росії холодильників, пральних машин та електричних молоковідсмоктувачів.

Зазначається, що це зростання може свідчити про намагання російського бізнесу зменшити дефіцит імпорту побутової техніки. Проте в Європі все ж виникли певні побоювання, адже цілком можливо, що деталі з цієї техніки Росія використовує з військовою метою.

“Навіть дуже складні російські системи озброєння часто будуються зі стандартними мікроелектронними компонентами, які містяться в низці комерційних товарів. Цілком можливо, що російський військово-промисловий комплекс імпортує такі товари для розбирання їх на запчастини“, – розповів директор з відкритих джерел розвідувальних та аналітичних досліджень у Королівському інституті об’єднаних озброєнь Джеймс Бірн.

У статті вказано, що незрозуміло, які саме компоненти побутової техніки можуть бути використані для потреб армії РФ, хоча зазвичай усі вони містять мікрочипи.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com