Росія може окупувати Білорусь: в ISW попередили НАТО про серйозну небезпеку

22.02.2023, 14:32
136354

НАТО має серйозно підготуватися до можливого сценарію, за якого Росія повністю контролює Білорусь. Якщо Захід дозволить Путіну зберегти незаконно захоплені регіони України, РФ зможе використати як окуповані білоруські, так і українські території, щоб загрожувати східним кордонам країн НАТО.

Читайте також: Жодних успіхів ворог не має: Данілов – про “великий наступ” росіян

Про це йдеться у новому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

В ISW нагадали про секретний документ Кремля, який потрапив журналістам і свідчить, що Росія планувала до 2030 року фактично поглинути Білорусь.

Аналітики Інституту кажуть, що хоча не можуть підтвердити існування чи зміст цього документа, проте висновки журналістів щодо намірів Кремля збігаються з оцінками ISW про кампанію РФ та стратегічну мету поглинути Білорусь через “Союзну державу”.

У звіті йдеться, що диктатор РФ Володимир Путін, найімовірніше, досягне значних успіхів у відновленні сюзеренітету Росії над Білоруссю незалежно від результату його вторгнення в Україну. Натомість ймовірні постійні успіхи Росії в Білорусі ставлять Захід перед рішенням про те, “як поводитися з потенційним майбутнім ландшафтом безпеки на східному фланзі НАТО”.

“Якщо Захід дозволить Путіну зберегти його нинішні успіхи в Україні, зокрема в Криму та східній Херсонській області, тоді Кремль зможе використовувати як окуповані білоруські, так і українські території для подальшої загрози Україні та східному флангу НАТО”, – попереджають в ISW.

В Інституті вважають, що Захід може альтернативно встановити умови для майбутнього, в якому територіально ціла Україна стане надійним військовим партнером у захисті східного флангу НАТО від Росії та окупованої Росією Білорусі.

“Це бажане довгострокове майбутнє ґрунтується на негайних і постійних рішучих діях Заходу, щоб дати Україні можливість вигнати російські сили зі своєї території. Надзвичайно малоймовірно, що Захід зможе перемогти або ефективно відповісти на російську кампанію з поглинання Білорусі, попередньо не подолавши російського вторгнення в Україну“, – додають в ISW.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com