Росія почала підготовку до обміну замороженими активами з іноземцями, – Bloomberg

12.03.2024, 15:32
155607

Росія призначила брокера для проведення обміну замороженими активами між російськими та іноземними інвесторами, які потрапили під міжнародні санкції, запроваджені після вторгнення в Україну, пише Bloomberg.

Читайте також: Москва готується до депортації українців на окупованих територіях, – британська розвідка

Зазначається, що ТОВ “Інвестиційна палата”, воронезький брокер, який не перебуває під санкціями, збиратиме заявки від російських інвесторів. Йдеться про компанії, що хочуть обміняти акції, якими вони володіють за кордоном, на грошові кошти, які нерезиденти тримають на так званих рахунках типу “С” в Росії, згідно із заявами Міністерства фінансів та компаній.

Очікується, що узгоджені угоди будуть укладені до 29 липня, згідно із заявою “Інвестиційної палати”. Це стосується лише цінних паперів, зареєстрованих у Національному розрахунковому депозитарії Росії, а максимальний ліміт для будь-якої угоди був встановлений на рівні 100 000 рублів (1100 доларів).

За словами журналістів, Росія заблокувала кошти нерезидентів з країн, які вона вважала “недружніми”, на рахунках типу “С” невдовзі після початку війни. Станом на початок листопада 2022 року на цих рахунках було понад 280 мільярдів рублів.

Відтоді центральний банк не розкриває суму заморожених активів, хоча в червні минулого року “Інтерфакс” повідомляв, що до кінця 2022 року вона зросте до майже 600 мільярдів рублів, йдеться у публікації.

Вказано, що у грудні Банк Росії створив механізм, який дозволяє російським інвесторам продавати заморожені іноземні цінні папери нерезидентам, використовуючи гроші з їхніх коррахунків, відповідно до указу президента Володимира Путіна.

Російська інвестиційна компанія “Фінам” оцінює вартість активів, які можуть бути обміняні, у 80-100 мільярдів рублів, а кількість інвесторів, які чекають на можливість обміняти свої заблоковані активи, десятками тисяч. Єврооблігації, акції та депозитарні розписки російських компаній, зареєстрованих за кордоном, не будуть частиною обміну.

“Інвестиційна палата” заявила, що потім об’єднає цінні папери і розділить їх на лоти зі схожим складом і вартістю, після чого до 5 липня буде збирати заявки від іноземних інвесторів на обмін акцій на їхні гроші, що застрягли в Росії. Активи, які не будуть продані, будуть повернуті їхнім російським власникам, а невикористані кошти нерезидентів залишаться на їхніх рахунках “С” в Росії.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com