Росіяни намагаються “поміняти” цивільних українців на своїх військових: деталі

15.06.2023, 14:33
142247

Російські окупанти всіма способами маніпулюють і намагаються обміняти захоплених цивільних громадян України на своїх військовослужбовців. Про це заявив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Читайте також: Російська “еліта” вже усвідомила програш у війні з Україною — ГУР

Як зазначив омбудсман у Facebook, цивільні громадяни – це заручники, і країна-агресорка має повернути їх без жодних умов, а не залучати в процес обміну військовополоненими.

“Наразі у Реєстрі зниклих безвісти за особливих обставин з 24 лютого 2022 року – понад 25 тисяч українців. Серед них – 20 тисяч цивільних. Росіяни всіма способами маніпулюють і намагаються “поміняти” захоплених ними цивільних на власних військовослужбовців. Наголошу: російська сторона не має законних підстав для затримання цивільних! Цивільні особи, мирні громадяни, взагалі не мають перебувати у неволі, а якщо таке трапилося – одразу мають бути звільнені”, – наголосив Лубінець.

Проте, як пояснив уповноважений з прав людини, Росія має свої злочинні мотиви. По-перше, країна-окупант використовує терор щодо цивільних як інструмент впливу на позицію України у контексті досягнення військово-політичних цілей. Ворог розуміє, що кожна звільнена цивільна особа є свідком того, як РФ порушувала міжнародні норми.

“По-друге, це спосіб посіяти зневіру серед українців та розпалити лють на державні органи та владу загалом. У цьому контексті країна-терорист використовує низку маніпулятивних суджень. На жаль, більшість з них справді впливають на українців. Серед таких твердження – “Україна відмовилася від повернення своїх людей”, “українці відмовляються повертатися на Батьківщину”, “цивільні заручники – це злочинці” та інші”, – додав він.

Омбудсман зауважив, що все це – пропагандистські наративи РФ.

“Українці мають розуміти: перемовини про те, щоб повернути цивільних додому – тривають постійно. Як приклад, ми передали російській стороні список найбільш вразливих громадян, які незаконно утримуються на території РФ та ТОТ, а саме громадян літнього віку. Однак, жодної реакції від країни-агресора не надійшло! І на цьому спроби не зупиняються – робота триває, проте не завжди про неї можна говорити. Україна намагається бодай якимось способом верифікувати та повернути додому українських громадян”, – написав Лубінець у дописі.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com