Росіяни використовують цивільних заручників для інформаційних операцій – Яценко

7.01.2024, 19:00
152524

Росіяни викрали тисячі цивільних заручників на окупованих територіях і використовують їх для інформіційних операцій. При цьому існує реальна проблема зі звільненням цих людей, розповів в інтерв’ю online.ua керівник прес-служби Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко.

Читайте також: Окупанти розстріляли українських військовополонених під Запоріжжям

Він зауважив, що росіяни не мають жодного юридичного обґрунтування для утримування цивільних заручників. Але й просто “обміняти” їх, як у випадку з військовополоненими – неможливо.

“Тобто, ми мали б десь наловити цивільних росіян і обмінювати. Звісно, ми на таке йти не будемо. Але проблема справді величезна. Тому що цивільних, яких Росія схопила і позбавила волі, багато”, – розповів Яценко.

Він додав, що міняти їх на полонених загарбників – теж не вихід, адже це б просто стимулювало росіян ловити заручників на окупованій території, щоб міняти їх на військовополонених. При цьому Координаційному штабу відомі випадки, коли таких людей просто відпускали на волю, але росіяни робили це досить цинічно.

“Вони відпускають їх без документів, без засобів до існування. Потім їм дуже важко вибратися, наприклад, з Росії, чи з тимчасово окупованих територій на підконтрольну територію”, – каже Яценко.

Ще обурливішими є випадки, коли росіяни знімають пропагандистські відео, як нібито відпускають цивільних заручників на волю, а після зйомок повертають нещасних знову до в’язниці.

“Ми були свідками того, як росіяни на камеру нібито відпускали цивільних, яких вони ув’язнили. Для відео вони казали: “Ось тут КПП на межі з окупованою територією. І от ми вас відпускаємо, ідіть на всі чотири сторони”. І ці люди ніби кудись йшли, але потім не приходили на українську територію”, – розповів Яценко.

Він висловив переконання, що так росіяни намагаються відбити бажання допомагати ЗСУ у цивільних на окупованих територіях.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com