Розмитнили або придбали авто: скільки часу можна їздити без реєстрації в МВС

11.08.2021, 21:54
98470

Автомобілістам розповіли, скільки часу можна їздити без реєстрації в МВС після розмитнення або придбання машини.

Читайте також: Українцям дадуть по дві тисячі “на дітей” до 1 вересня: кому саме

Про це йдеться в Дорожньому адвокаті.

Так, відповідно до ст.34 Закону “Про дорожній рух” власники транспортних засобів зобов’язані зареєструвати належні їм транспортні засоби протягом десяти діб після придбання чи митного оформлення.

Разом з цим, положеннями ст.37 вказаного Закону регламентовано, що експлуатація незареєстрованих транспортних засобів забороняється. Аналогічна правова норма закріплена у п.2.9 в ПДР, відповідно до приписів якої водієві забороняється керувати транспортним засобом, не зареєстрованим в уповноваженому органі МВС.

Зазначені вимоги деталізовано п.6 Порядку державної реєстрації автомобілів передбачено, що транспортні засоби реєструються за юридичними та фізичними особами в сервісних центрах МВС або через центри надання адміністративних послуг.

Водночас в п.7 даного Порядку зазначено, що власники транспортних засобів зобов`язані зареєструвати транспортні засоби протягом десяти діб після придбання або митного оформлення. Строк державної реєстрації продовжується у разі подання документів, які підтверджують відсутність можливості своєчасного її проведення власниками транспортних засобів (хвороба, відрядження або інші поважні причини). Експлуатація транспортних засобів, що не зареєстровані в уповноважених органах МВС та без номерних знаків забороняється.

Відповідно до п.16 Порядку на зареєстровані транспортні засоби видаються свідоцтва про реєстрацію, а також номерні знаки.

Своєю чергою, згідно з положеннями ч.6 ст.121 КУпАП керування водієм не зареєстрованим в установленому порядку транспортним засобом передбачає накладення штрафу в розмірі 850 грн на перший раз. Якщо таке порушення буде виявлено повторно протягом року, то відповідальність становить 1700 грн штрафу або громадські роботи з можливим вилученням транспортного засобу.

Отже, наведеними нормами в імперативному порядку встановлено обов`язковість реєстрації транспортних засобів в Україні в установленому порядку протягом 10 діб та заборону експлуатації незареєстрованих транспортних засобів. За порушення цієї вимоги передбачено відповідальність.

Водночас передбачено можливість продовження цього 10-ти денного строку на період хвороби власника, перебування його у відрядженні, а також при наявності інших причин, що не дали змоги власнику своєчасно зареєструвати авто.

Закон не встановлює чітких граничних строків на продовження передбаченого 10-ти денного терміну реєстрації авто за наявності поважних причин. Однак, зазначені причини мають бути підтверджені документально.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com