СБУ викрила злочинну групу, яка проводила антиукраїнську інформаційну кампанію (відео)

12.03.2019, 17:32
16031

Службою безпеки було виявлено проросійське угрупування “Сапфір”, яке готувало антиукраїнську акцію, спрямовану на дезінформування населення.

Читайте також: СБУ викрила рекордну партію нелегального бурштину (фото)

Співробітники військової контррозвідки Служби безпеки України викрили та задокументували діяльність створеного Головним Управлінням Генштабу Збройних сил РФ у Луганську спеціального інформаційного підрозділу та агентурної мережі спецслужб Росії на підконтрольних українській владі територіях. Про це на брифінгу повідомив керівник військової контррозвідки СБУ Сергій Левченко.

Оперативники спецслужби задокументували, що група під кодовою назвою “Сапфір” за завданням російських кураторів організовувала підготовку та проведення антиукраїнських інформаційних кампаній. Учасники групи також займалися збором та аналізом інформації стосовно вищого керівництва України, Збройних Сил та інших військових формувань, збором розвідувальної інформації про сили та засоби, що задіяні в Операції об’єднаних сил.

“Ми зафіксували суттєве зростання активності цієї групи напередодні виборів Президента України”, ‒ наголосив Сергій Левченко. Співробітники військової контррозвідки СБУ ідентифікували “куратора” цього інформаційного підрозділу, кадрового співробітника ГУ ГШ ЗС РФ підполковника Сазонова Олександра Олексійовича, оперативний псевдонім – “Павел Бодров”. Він обіймає посаду керівника оперативної групи у складі розвідувального центру російської воєнної розвідки у Луганську.

До складу підрозділу “Сапфір” входить 15 ідентифікованих членів незаконного збройного формування так званої “народної міліції “ЛНР””. Очолює групу завербована воєнною розвідкою Росії громадянка України – Васіліна Катерина Геннадіївна.

“Сапфір” здійснювали підготовку та розповсюдження в соціальних мережах фейкових матеріалів, зокрема неправдивий наказ Міністерства оборони України про нібито призупинення нарахування всіх додаткових виплат військовослужбовцям Збройних Сил. Агітатори також розміщували у соцмережах фейкові заклики від імені нібито патріотичних сил до антиурядових акцій, спрямованих на боротьбу з корупцією та імпічмент Президента України, у тому числі напередодні виборів.

Правоохоронці встановили акаунти в соціальних мережах, які група “Сапфір” використовувала для проникнення в Інтернет-спільноти підрозділів Збройних Сил України, де систематично поширювала вигідні російській стороні фейкові матеріали, що дискредитують українську державність. Наразі спільно з Департаментом контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ реалізується комплекс заходів для блокування цих ресурсів. Службою також встановлено, що для безпосереднього збору розвідувальної інформації з підконтрольної українській владі території кураторами з РФ була задіяна агентурна мережа воєнної розвідки Російської Федерації у складі чотирьох осіб.

У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України, фігурантам справи оголошено про підозру в скоєнні злочину та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Тривають слідчі дії.



Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у Facebook та Telegram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com