СБУ зафіксувала механізм фінансування Росією бойовиків на Донбасі

18.01.2020, 15:17
60199

Служба безпеки України задокументувала механізм фінансування Росією окупаційної адміністрації в Луганській області.

Читайте також: Бойовики на Сході 8 разів обстріляли українські позиції, поранено одного військового ЗСУ

“Оперативники і слідчі спецслужби встановили, що щоб уникнути санкцій щодо банківського сектору, РФ створила на власній території і в тимчасово окупованих районах Донбасу спеціальні фінансові установи. З 2014 року, після введення в “ЛНР” території рублевої зони, з їхньою допомогою Росія ввела механізм фінансування апарату окупаційних органів влади”, – повідомляє прес-центр СБУ.

Було встановлено, що для приховування прямої фінансової підтримки фейкових установ в ОРЛО Росія залучила до схеми банківську установу Південної Осетії, через яку кошти з Росії потрапляють в так званий “державний банк ЛНР”. Після цього кошти розподіляються “Міністерством фінансів ЛНР” між окупаційними органами влади і силовим блоком.

За наявними даними, щорічний обсяг фінансування РФ терористичної організації “ЛНР”перевищує 30 млрд російських рублів – понад дві третини від загальних потреб “бюджету” псевдореспубліки.

“Після формування доказової бази, в рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України, Служба безпеки задокументувала, що на тимчасово окупованій території ключову роль в системі фінансування псевдореспубліки та її незаконних збройних формувань відіграють так звані “міністр фінансів” і директор “Держбанку ЛНР”. Зазначені особи обіймають керівні посади в окупаційній адміністрації ще з 2014 року. Вони підтримують постійні контакти з кураторами від урядових структур РФ, систематично виїжджають до Москви для узгодження питань виділення “асигнувань” на функціонування так званої “ЛНР” і розподілу коштів”, – повідомляє спецслужба.

Наразі псевдочиновникам повідомлено про підозру у фінансуванні дій, скоєних з метою насильницької зміни конституційного ладу, захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України. Їх оголосили в розшук. Обвинувальні акти будуть передані до суду для заочного засудження.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com