Що готувати на Різдво: 15 рецептів куті

5.01.2021, 15:20
92483

Різдво без куті – не свято. У Святвечір, який святкуєтья 6 січня, ця страва обов’язково має бути на столі.

Читайте також: Як правильно колядувати, щедрувати та посівати в Україні

Ми вже розповідали вам, як запекти гуся на Різдво, а також ділилися рецептами салатів, які стануть гідною альтернативою шубі та олів’є на святковому столі. На цей раз редакція FoodOboz розповідає, як правильно готувати кутю.

Що таке кутя

Кутя – одна з обов’язкових страв на різдвяному столі. У Стародавній Греції (а потім і в Україні) ця їжа спочатку була пов’язана з традиційним поклонінням покійним, і подавалася на стіл напередодні всіх релігійних свят.

Саме слово “кутя” походить від давньогрецького виразу, яке в дослівному перекладі означає “варене зерно”. На Русі слово “кут” означало радість і веселощі, звідси ж пішло і слово “кутити”, тобто гуляти, веселитися. Саме слово “кутя” в дослівному перекладі означає “радію я”.

З чого готувати кутю

Готують кутю, як правило, з різноманітної крупи або зерна: пшениці, перловки, ячменю, рису, вівса, а іноді навіть гречки. Заправляють кутю традиційно рідким медом, іноді розводять компотом або узваром. За бажанням у кутю можна додавати різноманітні сухофрукти, заморожені або свіжі фрукти і ягоди, а також всілякі спеції та прянощі. Все залежить від вашої фантазії і смакових уподобань.

Телеведучий і шеф-кухар Євген Клопотенко готує кутю з пшениці з додаванням сухофруктів і меду. А з прянощів додає корінь імбиру та лимонну цедру. Детальним рецептом приготування він ділився в своєму блозі, рецепт можна подивитися за посиланням.

Інгредієнти:

пшениця – 400 г

родзинки – 200 г

мак – 100 г

волоські горіхи – 200 г

мед – за смаком

сіль – щіпка

вода – 1,2 л

Приготування:

Кутю промити теплою водою. Залити теплою водою та залишити на 12 годин при кімнатній температурі. Після цього воду злити.

У каструлю влити воду. Для приготування куті використовуємо пропорції 1/3: тобто на 100 г пшениці треба брати 300 мл холодної води. Поставити каструлю на вогонь, довести воду до кипіння, всипати дрібку солі, потім – пшеницю.

Варити пшеницю на середньому вогні з моменту закипання 30-40 хвилин, періодично помішуючи. Крупа має повністю приготуватися (тобто бути м’якою), однак вода повинна википіти не вся.

Готову пшеницю охолодити. Додати мед за смаком, перемішати і відставити до повного охолодження.

У глибоку тарілку висипати мак, залити його окропом, накрити кришкою і залишити на 15 хвилин.

Подрібнити волоські горіхи. Родзинки залити окропом і дати настоятися 10 хвилин. Потім злити воду і обсушити паперовими рушниками.

Злити воду з маку. Додати дві столові ложки горіхів і збити все блендером.

У пшеницю всипати родзинки, горіхи і мак. Все добре перемішати. При подачі прикрасити родзинками або горіхами.

Якщо класичний варіант куті вам здається занадто нудним, ділимося з вами іншими рецептами цієї страви з різної крупи та зі всілякими добавками.

Кутя за старовинним рецептом

Кутя з маком

Кутя з узваром

Кутя з рису з курагою

Кутя з вишнею

Кутя з коньяком

Кутя з булгура

Закарпатська кутя

Кутя із сочевицею

Кутя з рису з родзинками

Кутя з медом і горіхами

Кутя з журавлиною

Кутя з фініками

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com