Що має бути на столі у Святвечір

6.01.2019, 13:26
7334

У Святвечір на святковий стіл традиційно подають 12 страв. Вони мають бути пісними. Зокрема, не повинні містити м’ясних і молочних продуктів.

Читайте також: Різдво оголосили офіційним святом в Іраку

За традицією, на святковий стіл у Святвечір ставлять страви, які мають на весь рік забезпечити cім’ї добробут. Перелік таких подав maximum.fm.

1. Головна страва Святвечора – кутя.Традиційно готують її із цільних зерен пшениці. Подають із маком і медом. За давніх часів для приготування куті зерна перебирали всією сім’єю. Займало це декілька вечорів. Відібрану пшеницю злегка товкли в ступці. Зернята при цьому лишали цілими: єдиним завданням було очистити їх від лушпиння.

2. Капусняк. Вечеря напередодні Різдва все ще має бути пісною, тому варити його слід на воді. Заправляти олією. Для навару додати пшона.

3. Узвар. Так називається компот, який традиційно подають до куті. Готують його із сушених фруктів. Зазвичай це яблука, груші, вишні й сливи.

4. Горохова каша. Бобові вважаються символом вічної Божої весни, яка знаменує відродження після занепаду. Для приготування каші горох просто відварюють до стану м’якості. Згідно з прикметами, наявність такої страви на столі має принести в дім достаток.

5. Пісний борщ. Приготувати його можна на рибному або грибному бульйоні й із додаванням квасолі.

6. Смажена риба. Використання олії для страв на Святвечір дозволено. Сама ж риба буде не лише смачним, але й корисним елементом святкового столу.

7. Рибний холодець. Головний секрет приготування бездоганного заливного – правильно вибрана риба. Сорт повинен бути таким, що містить достатню кількість речовини, яка забезпечує застигання. Інакше доведеться додатково використовувати желатин.

8. Вареники. Начинку для них на Святвечір готують із капусти, картоплі, груш або слив. У картопляну суміш часто додають смажені гриби із цибулею. Тісто на вареники рекомендується готувати із пшеничного борошна грубого помолу: у такому міститься багато корисних речовин.

9. Млинці або пампушки. Готують їх на воді. За бажанням млинці начиняють, а пампушки натирають часником.

10. Пшоняна або гречана каша. Заправити таку можна приготованою на олії підсмажкою з овочів або смаженими з цибулею грибами.

11. Пісні пироги. Начиняють їх капустою, грушами, сливами й подібним.

12. Голубці. На Святвечір їх готують пісними: фарш замінюють сумішшю з круп і овочів. Найчастіше використовують рис, пшоно або гречку.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com