Що потрібно знати споживачам про “Е-шки”

3.04.2020, 16:12
68509

Нас, споживачів, часто лякають так званими “Е-шками”, мовляв не варто купувати продукти, в складі яких вони є. Особливо залякані довго вчитуються в етикетки, намагаючись відшукати нібито “здорові” продукти без добавок. І, звичайно, не можуть! Адже безліч товарів перебуває в магазині тільки завдяки наявності в своєму складі харчових добавок.

Читайте також: Як провести карантин вдома з користю

Харчові добавки це речовини, які додаються в продукти на етапі виробництва для додання їм потрібного аромату, смаку, кольору, консистенції і тривалості зберігання. Їх можна порівняти в приправами, якими господиня присмачує блюдо. Адже по суті сіль і перець теж харчові добавки, пише Кореспондент.

Чому вони так називаються?

Виробник зобов’язаний вказати склад на упаковці. І, щоб не займати там багато місця, в 1953 році в країнах Євросоюзу була придумана міжнародна система кодування харчових добавок.

Буква Е в нумерації говорить про те, що товар відповідає вимогам “Європейського агентства з безпеки продуктів харчування”. А перша цифра коду говорить про загальне призначення добавки.

Не варто ставитися до Е-добавок, як до чогось неприродного. Вже крилатою стала фраза вченого Володимира Безсонова: “Якщо розглянути натуральне, свіже яблуко з точки зору харчових добавок, то я можу сказати, що в його склад входять добавки E296, E330, E440, E141 і ще кілька інших”.

Так навіть на кухні будь-якої господині можна знайти “Е-шки”: желатин (Е441) або агар-агар (Е406), лимонну кислоту (Е330), соду (Е500), крохмаль (Е1422) і т. п.

Не того боїмося

Вчені-гігієністи розподіляють ризики для харчових продуктів так: найнебезпечніші – мікробне зараження і дисбаланс поживних речовин, в 1000 разів менше – забруднення з навколишнього середовища, а ризик від застосування харчових добавок менше в 100 000 разів. Тобто, брудне яблуко або давній салат повинні насторожувати нас набагато більше, ніж Е-добавки.

А що стосовно ковбаси і сосисок, які так часто піддаються нападкам, то Е-шек в них не більше, ніж в будь-якому іншому продукті з вашої кухні сирах, вівсянці або заправці для борщу.

Які харчові добавки найчастіше зустрічаються в сосисках?

Е471 – використовувана як стабілізатор і емульгатор. Безпечна, має натуральне походження, дозволена у всіх країнах. Також використовується при виробництві дитячого харчування.

Е412 – згущувач, дозволяє збільшити термін придатності м’ясних виробів і надати їм велику пружність, щільність. Допомагає виводити з кишечника токсини і шкідливі бактерії, збільшує засвоюваність кальцію організмом. Використовується в дієтичному харчуванні, так як добре знижує підвищений рівень насичених жирів і холестерину в організмі.

E450 – стабілізатор, “відповідає” за утримання вологи і краще збереження м’ясних виробів, за його колір.

Е300 (аскорбінова кислота) – широко відома як вітамін С. Застосовується в якості антиоксиданту, перешкоджаючи окисленню і зміні забарвлення продуктів.

А в сирі та твердому сирі?

Для виробництва сиру і сиру теж використовуються харчові добавки. Найчастіше це: хлористий кальцій (Е509), молочна (Е270), лимонна (Е330), оцтова (Е260), соляна (Е507) кислоти, консерванти (Е252 і Е251), лізоцим (Е1105), а також харчові барвники Е160а і Е160b . Звичайно ж, всі ці добавки дозволені і не несуть ніякої шкоди.

Як бачимо, немає сенсу на підставі про вміст у продукті Е-добавок робити висновки про те, що якийсь продукт більш корисніше, а якийсь менш. Е-добавки використовуються широко в виробництві величезної кількості продуктів, це реалії цивілізованого світу.

Читайте також: Як мотивувати дитину до навчання під час карантину

Щоб був спокій

Є тільки одне але – заборонені до використання Е-добавки. Ознайомтеся з їх переліком і купуйте продукцію тільки перевірених виробників.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com