Що потрібно знати споживачам про “Е-шки”
Нас, споживачів, часто лякають так званими “Е-шками”, мовляв не варто купувати продукти, в складі яких вони є. Особливо залякані довго вчитуються в етикетки, намагаючись відшукати нібито “здорові” продукти без добавок. І, звичайно, не можуть! Адже безліч товарів перебуває в магазині тільки завдяки наявності в своєму складі харчових добавок.
Читайте також: Як провести карантин вдома з користю
Харчові добавки – це речовини, які додаються в продукти на етапі виробництва для додання їм потрібного аромату, смаку, кольору, консистенції і тривалості зберігання. Їх можна порівняти в приправами, якими господиня присмачує блюдо. Адже по суті сіль і перець – теж харчові добавки, пише Кореспондент.
Чому вони так називаються?
Виробник зобов’язаний вказати склад на упаковці. І, щоб не займати там багато місця, в 1953 році в країнах Євросоюзу була придумана міжнародна система кодування харчових добавок.
Буква Е в нумерації говорить про те, що товар відповідає вимогам “Європейського агентства з безпеки продуктів харчування”. А перша цифра коду говорить про загальне призначення добавки.
Не варто ставитися до Е-добавок, як до чогось неприродного. Вже крилатою стала фраза вченого Володимира Безсонова: “Якщо розглянути натуральне, свіже яблуко з точки зору харчових добавок, то я можу сказати, що в його склад входять добавки E296, E330, E440, E141 і ще кілька інших”.
Так навіть на кухні будь-якої господині можна знайти “Е-шки”: желатин (Е441) або агар-агар (Е406), лимонну кислоту (Е330), соду (Е500), крохмаль (Е1422) і т. п.
Не того боїмося
Вчені-гігієністи розподіляють ризики для харчових продуктів так: найнебезпечніші – мікробне зараження і дисбаланс поживних речовин, в 1000 разів менше – забруднення з навколишнього середовища, а ризик від застосування харчових добавок – менше в 100 000 разів. Тобто, брудне яблуко або давній салат повинні насторожувати нас набагато більше, ніж Е-добавки.
А що стосовно ковбаси і сосисок, які так часто піддаються нападкам, то Е-шек в них не більше, ніж в будь-якому іншому продукті з вашої кухні – сирах, вівсянці або заправці для борщу.
Які харчові добавки найчастіше зустрічаються в сосисках?
Е471 – використовувана як стабілізатор і емульгатор. Безпечна, має натуральне походження, дозволена у всіх країнах. Також використовується при виробництві дитячого харчування.
Е412 – згущувач, дозволяє збільшити термін придатності м’ясних виробів і надати їм велику пружність, щільність. Допомагає виводити з кишечника токсини і шкідливі бактерії, збільшує засвоюваність кальцію організмом. Використовується в дієтичному харчуванні, так як добре знижує підвищений рівень насичених жирів і холестерину в організмі.
E450 – стабілізатор, “відповідає” за утримання вологи і краще збереження м’ясних виробів, за його колір.
Е300 (аскорбінова кислота) – широко відома як вітамін С. Застосовується в якості антиоксиданту, перешкоджаючи окисленню і зміні забарвлення продуктів.
А в сирі та твердому сирі?
Для виробництва сиру і сиру теж використовуються харчові добавки. Найчастіше це: хлористий кальцій (Е509), молочна (Е270), лимонна (Е330), оцтова (Е260), соляна (Е507) кислоти, консерванти (Е252 і Е251), лізоцим (Е1105), а також харчові барвники Е160а і Е160b . Звичайно ж, всі ці добавки дозволені і не несуть ніякої шкоди.
Як бачимо, немає сенсу на підставі про вміст у продукті Е-добавок робити висновки про те, що якийсь продукт більш корисніше, а якийсь – менш. Е-добавки використовуються широко в виробництві величезної кількості продуктів, це реалії цивілізованого світу.
Читайте також: Як мотивувати дитину до навчання під час карантину
Щоб був спокій
Є тільки одне але – заборонені до використання Е-добавки. Ознайомтеся з їх переліком і купуйте продукцію тільки перевірених виробників.
Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у Facebook, Telegram та Instagram
Помилка в тексті? CTRL+ ENTER
Коментарі (0)