Сходження благодатного вогню: у чому феномен Господнього дива

27.04.2019, 09:45
22710

У Велику суботу, напередодні свята Великодня, в Єрусалимі відбувається одна з найважливіших подій року для християн східного обряду – чудо Сходження Благодатного вогню. Протягом багатьох століть щорічно сходить Благодатний вогонь в єрусалимському храмі Гробу Господнього, влаштованому на місці, де був похований, а потім воскрес Ісус Христос. Ця подія символізує зв’язок Бога з людством, пише “Уніа“.

Читайте також: До Єрусалима з’їжджаються віряни, щоб пронести на собі хрест (відео)

Православні християни визнають божу суть сходження вогню. Щорічно напередодні Великодня в Єрусалим стікаються десятки тисяч паломників, а мільйони людей дивляться на диво на прямій онлайн-трансляції.

Як сходить благодатний вогонь

Відповідно до святих текстів, першим свідком дива став апостол Петро. Дізнавшись про воскресіння Христа, він відправився до його гробниці. Там, на місці, де раніше лежало тіло Спасителя, він побачив божественне світло.

Чудо благодатного вогню в Храмі Гробу Господнього описувалося ще в IV столітті. Про нього писали як християнські, так і мусульманські автори. За століття спостереження феномену в Храмі сформувався суворий контроль над процесом сходження вогню. Напередодні Великої суботи у храмі гасять всі свічки, лампади і панікадила. Вранці відбувається процедура запечатування Гробу, перед якою Кувуклію (каплицю, зведену над Гробом) оглядають делегації християнських церков. Після запечатування Гробу починається святкова церковна хода, а в період з двох до трьох дня в Кувуклію йде Єрусалимський патріарх, вбрання якого також ретельно оглядають на предмет наявності будь-яких джерел вогню. Патріарх входить до каплиці лише з факелом і свічками, де читає молитву. Тоді на свічки і факел сходить Благодатний вогонь.

Багато очевидців стверджують, що сходження вогню супроводжується виникненням у храмі вогнів, подібних кульовим блискавкам. Деякі кажуть, що позбавлений жару вогонь сходить над головами віруючих “подібно росі”. Після появи з каплиці патріарха з вогнем паломники поспішають запалити свої свічки від благодатного полум’я. У цьому священикам допомагають служителі-скороходи. В кінцевому підсумку, лампади з благодатним вогнем розвозять у всі куточки світу.

Сходження благодатного вогню 2019

Благодатний вогонь посідає важливе місце в житті православних християн, в тому числі – і в Україні. Це диво завжди настає за день до свята Великодня. Православна Пасха 2019, як відомо, святкується 28 квітня, тому сходження Благодатного вогню цього року настане 27 квітня, у Велику суботу. Благодатний вогонь – пояснення Протягом століть здійснювалась безліч спроб викрити чудо сходження благодатного вогню. Католицька церква перестала визнавати чудесний характер сходження благодатного вогню в XII столітті, після вигнання хрестоносців з Єрусалиму. У період мусульманського панування влада з особливою ретельністю стежила за процесом Сходження Благодатного вогню. Ще на початку ХХ століття дії Патріарха при вході до каплиці ретельно контролювали турецькі яничари. Сьогодні священнослужителя оглядають ізраїльські поліцейські.

Проте, за минулі сторіччя громадськості не були надані переконливі свідоцтва про земну сутність Благодатного вогню. Сьогодні скептики часто кажуть, що довільного загоряння факела та свічок можна досягти за допомогою маніпуляцій з хімічними речовинами. Деякі вважають, що у каплиці є прихована лампада, або що для створення іскри використовується джерело електричного розряду. Віруючі, при цьому, готові вважати вогонь священним, навіть якщо його виникнення не завжди пов’язано з дивом. Адже він виникає у священний день біля найсакральнішої християнської реліквії. Якщо Благодатний вогонь не зійде Святі отці говорять про те, що відсутність сходження Благодатного вогню є одним з ознак наближення кінця часів. Таким чином Господь дасть християнам знак того, що часу на покаяння майже не залишилося і Судний день вже близький. Єдиний вихід в такому випадку – відкинути зло, яке принесе з собою Антихрист, і покаятися.

Проте, це лише одна із трьох ознак близького кінця світу. Вона має співпасти ще з двома – виявленням Ноєвого Ковчега на горі Арарат та пересиханням Мамврійського дуба, під яким Авраам зустрів Ангелів Святої Трійці. Відомі кілька історичних епізодів, коли Благодатний вогонь зійшов не вчасно, або зійшов за межами храму. Зокрема – в 1101 та у 1578 році.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com