Шокуючі цифри: назвали суму, яку переплатили українці за газ

14.07.2019, 21:12
33090

Після того, як суд підтвердив незаконність підвищення цін на газ у травні 2016 року, українські споживачі можуть вимагати повернення  їм переплати в розмірі 65 млрд грн. Про це розповів експерт з питань паливно-енергетичного комплексу Юрій Корольчук, передає ″Обозреватель″.

Читайте також: Гройсман повідомив, що восени ціни на газ для населення не піднімуться

На думку експерта, Кабінет міністрів буде оскаржувати вердикт суду у вищих судових інстанціях.

″Це прогнозоване рішення. Було зрозуміло, що ціна завищена, і не відповідає ситуації на ринку України… У судовій постанові йдеться про ціну 6879 грн, така ціна була в 2017-18 році, зараз 8500 грн середня ціна. Навіть вона є завищеною″, – вважає він.

Як зазначив експерт, ціна газу власного видобутку з урахуванням собівартості, податків, ренти, інвестиційної складової, ″максимально повинна була бути не вище 4000 грн″.

Переплата за 2,5 року склала, за попередніми підрахунками, 65 млрд грн. Ці кошти кожен споживач, населення і теплокомуненерго, мали б отримати назад. Проблема в тому, що постанова, яка виставляла ціну в 6879 грн, вже недійсна. Тому уряд буде звертатися до вищих судових інстанцій і апелювати до того, що йдеться про ту постанову, яка фактично вже не регулює формування ціни на газ″, – заявив він.

Корольчук пов’язав ситуацію, що склалася з монополізмом ″Нафтогазу України″.

″Нафтогаз″ лобіює високу ціну на газ, тому що завершується транзитний контракт. Вони його втратять, буде інша компанія, яка укладе контракт з ″Газпромом″. Дохід від транзиту, майже 3 млрд доларів, вони не матимуть, а їм жити за щось треба″, – прокоментував експерт.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com