Штучний інтелект змінює війни: експерти із Великобританії розкрили, навіщо ШІ потрібен солдатам

25.06.2022, 11:51
122673

Експерти Королівського інституту об’єднаних служб Великобританії та компанії QinetiQ, що спеціалізується на безпеці й обороні, розповіли про роль штучного інтелекту в сучасних війнах і конфліктах майбутнього

Їхній звіт передає видання The National News.

Фахівці вважають, що ШІ змінив спосіб ведення бойових дій у 21 столітті, і військові дуже потребують підтримки “розумних” технологій. Солдати й командири повинні вміти працювати з “розумною” технікою, щоб швидше реагувати на загрози, але поки що замало їй довіряють. Для цього їм потрібно позбавитися деяких звичок, адже інстинкти операторів спонукають їх втручатися в роботу машин, навіть коли робот може краще впоратися з поставленим завданням.

Читайте також: Кулеба заявив, що Україна працює над прискоренням процесу постачання зброї

“За рахунок більшого експериментування в навчанні й освоєння альтернативних моделей управління та контролю військові можуть краще підготуватися до неминучих прийдешніх змін. Традиційна відповідь на проблему прийняття, пов’язану з використанням ШІ у військових цілях, полягала в збереженні “значного людського контролю” як способу викликати впевненість і довіру. Ця відповідь більше не актуальна, враховуючи як повсюдне поширення, так і швидкий розвиток ШІ та пов’язаних із ним технологій”, — наголошується в доповіді.

Дослідники зазначили, що для успішного використання ШІ необхідно знайти баланс між довірою та недовірою “розумному” обладнанню, адже надмірна схильність і в один, і в інший бік може зашкодити людям. У разі ширшого поширення таких систем у збройних силах можуть з’явитися нові моделі управління та контролю.

Директорка QinetiQ із навчання Крістіна Баліс вважає, що людству необхідно переосмислити свою роль в ухваленні рішень під час війни в усіх сферах, а також реформувати інститути й команди, які використовують ШІ.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com