Схили Евересту покрилися чагарниками

18.01.2020, 20:15
60224

Схили Евересту, раніше малопридатні для рослинності, почали активно покриватися травами і чагарниками. Британські вчені виявили цей факт, вивчивши супутникові дані NASA за останні 25 років. Причиною такого незвичайного явища, ймовірно, варто вважати глобальне потепління, повідомляє plane−today.

Читайте також: Світовий океан почав стрімко нагріватися: вчені стурбовані

Представники Університету Ексетера вивчили стан субнівальної зони Гімалаїв − найвищих місць, де здатні вижити рослини. Вона розташовується між лінією дерев і нижнім краєм постійних льодовиків і вкривається сезонним снігом. Територія цієї екосистеми в 5−15 разів перевищує площу стабільних крижаних “шапок” на піках.

Вчені вивчили, як змінювався рослинний покрив на висоті 4150−6000 метрів над рівнем моря в 1993-2018 роках. Виявилося, що рослин стало явно більше. Найактивніше зростання відбулося між 5000 і 5500 метрами над рівнем моря.

Автори наукової роботи відзначили, що Гімалаї через викид парникових газів нагріваються особливо сильно. Висоти, які раніше були занадто холодними для рослин, тепер цілком для них підходять. Так, поодинокі особливо стійкі паростки були помічені на висоті 6159 метрів.

Комп’ютерне моделювання показало, що в майбутньому рослини продовжать “підійматися” вгору, і це може мати негативний вплив на всю навколишню місцевість.

Рослини поглинають більше світла і нагрівають грунт. Отже, сезонний сніговий покрив стане менш щільним і довговічним. А це явище викличе прискорене танення льодовиків і може загрожувати повенями всьому великому гімалайському регіону Гіндукушу, який охоплює 4,2 млн кв.км, живить 10 найбільших річкових систем Азії і постачає водою 1,4 млрд людей.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com