Сі Цзіньпін пропонує “старому другу” Путіну будувати “новий світовий порядок”

18.10.2023, 19:00
148478

У середу, 18 жовтня, лідер КНР Сі Цзіньпін на міжнародному саміті “Один пояс, один шлях”, який відбувається у Пекіні, представив своє бачення оновленого світового порядку і назвав “почесного гостя” форуму президента РФ Володимира Путіна своїм “старим другом”.

Читайте також: РФ в змозі за раз випустити всі свої ракети по Україні – Ігнат

Про це повідомляє CNN.

Сі Цзіньпін у своєму виступі не згадав про війну в Україні чи напад ХАМАС на Ізраїль, проте натякнув на те, що у глобальному лідерстві відбуваються зміни. При цьому він зауважив, що з точки зору Китаю, ці процеси є позитивними.

Лідер КНР знову говорив про засудження “односторонніх санкцій, економічного примусу, розриву та порушення ланцюжків постачання”, а також відкинув “ідеологічну конфронтацію, геополітичне суперництво та блокову політику”.

Після закінчення урочистої церемонії Сі Цзіньпін на двосторонніх переговорах з Путіним назвав його “старим другом”, привітав поглиблення політичної довіри між країнами та їхню “тісну та ефективну стратегічну координацію”.

Видання Bloomberg уточнило, що Сі Цзіньпін на зустрічі з Путіним також заявив, що Китай підтримує зусилля Москви щодо “захисту свого національного суверенітету та інтересів розвитку”.

Китайський лідер сказав, що поглиблення зв’язків між Китаєм і Росією є не тимчасовим, а довгостроковим рішенням, Пекін прагне співпрацювати з Москвою для забезпечення зернової та енергетичної безпеки, а також хоче якомога швидше побачити “значний прогрес” у газопроводі між обома країнами, який проходитиме через Монголію.

Путіна запрошено на саміт  як “почесного гостя”, оскільки РФ не залучена до проєкту “Один пояс, один шлях”. У своєму виступі на відкритті форуму одразу після Сі Цзіньпіна, президент держави-агресорки висловив підтримку “флагманській зовнішньополітичній ініціативі лідера Сі” як “спрямовану на формування більш справедливого, багатополярного світу” і підкреслив спільність підходів Москви та Пекіна до “поваги цивілізаційної різносторонньої кожної держави на свою власну модель розвитку”.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com