Сімейний лікар розповів, кому суворо заборонено їсти різдвяну кутю

5.01.2022, 15:32
108728

Кутя – традиційна страва Різдвяного Святвечора, якою розпочинають трапезу напередодні свята, 6 січня. У класичній куті містяться пшениця, мед, мак, горіхи, сухофрукти. Це смачно, поживно, але не всім і не завжди корисно.

Читайте також: На Україну насувається циклон: синоптик попередила про зміну погоди

Кому не можна їсти кутю, розповів сімейний лікар Михайло Цюрак розповів в Instagram.

Медик “розібрав” страви на складові, розповівши про користь і протипоказання кожного з них.

Пшениця

У цільних зернах багато вітамінів групи В і клітковини, а також рослинного білка.

Але є і “побочки”. Пшениця може викликати здуття кишечника, тому її варто з обережністю їсти людям, які мають проблеми з травленням.

А особам з непереносимістю глютену пшеницю в куті варто замінити на іншу безглютенову крупу, наприклад, на рис.

Мак

Зерно містить рослинні жири і білок, легко засвоюється організмом. При цьому у великій кількості мак може викликати сонливість або запор.

Волоський горіх

Горіхи – відмінне джерело вітамінів, жирів, білка. При цьому вони – потенційні алергени, тому їх з обережністю потрібно вживати алергікам.

Мед

Цей натуральний підсолоджувач містить фруктозу, яка має більш низький глікемічний індекс, ніж цукор (сахароза), що варто взяти до уваги діабетикам.

Лікар радить додавати в кутю тільки натуральний мед, так як штучний мед може містити небажані хімічні додатки.

При цьому мед протипоказаний дітям до одного року і є потенційним алергеном.

Сухофрукти

Єдина складова куті, до якої медик не дав протипоказань. Сухофрукти є джерелом калію – важливого елемента, необхідного для роботи серця.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com