Скандал в ОБСЄ: на керівних посадах помітили “людей Кремля” — журналістське розслідування

30.11.2023, 10:30
150605

На важливих посадах в керівних органах ОБСЄ перебувають особи, які тісно пов’язані з керівництвом Кремля. Вони могли збирати необхідну для Москви інформацію та впливати на роботу організації в інтересах Росії.

Читайте також: Гроші “на крові”: порти ЄС таємно збувають понад 20% скрапленого газу з РФ

Про це йдеться у розслідуванні “Радіо Свобода”.

Європейські посадовці у розмові з журналістами видання висловили стурбованість тим, що Росія могла використовувати “своїх” людей в ОБСЄ. Зокрема, було названо:

старшого стратегічного радника секретаріату ОБСЄ Антона Вушкарника – колишнього працівника посольства РФ у Вашингтоні;

співробітницю міжнародного секретаріату Парламентської асамблеї ОБСЄ Дар’ю Боярську – ексспівробітницю МЗС РФ і перекладачку Володимира Путіна;

ексспівробітницю Генерального секретаріату ОБСЄ Салтанату Сакембаєву, дружину заступника міністра закордонних справ РФ та колишнього представника Росії в ОБСЄ Андрія Руденка.

У розслідуванні йдеться, що всі вони мали доступ до чутливої інформації та великого масиву матеріалів для службового користування.

У лютому 2022 року, перед повномасштабним вторгненням РФ в Україну, Андрій Руденко виступив у Держдумі з доповіддю про плани Кремля щодо анексії територій в Донецькій та Луганській областях України. Він також звинуватив Україну в саботажі переговорів у рамках тристоронньої контактної групи (РФ, Україна та ОБСЄ).

У цей час дружина Руденка працювала в Генеральному секретаріаті ОБСЄ старшим політичним та адміністративним помічником, була присутньою на засіданнях ОБСЄ високого рівня. До РФ Скамбеєва повернулася через п’ять місяців після пономасштабного вторгнення Росії в Україну.

“[Вона] мала доступ до великої кількості матеріалів для службового користування, які могла без проблем передати своєму чоловікові [Руденку]”, – на умовах анонімності повідомив “Радіо Свобода” один з її колишніх колег по секретаріату ОБСЄ.

За інформацією видання, Антона Вушкарника деякі колеги називають “полковником”, натякаючи на його зв’язок зі спецслужбами. Численні джерела у дипломатичних колах вважають, що він працює на російську розвідку.

Працюючи у російському посольстві у Вашингтоні, він переслав співробітнику Конгресу США електронного листа, який є у розпорядженні “Радіо Свобода”, з посиланням на YouTube-відео, в якому українські політики уподібнюються нацистам.

Антон Вушкарник / Фото: Радіо Свобода

Європейський дипломат, який постійно працює в ОБСЄ, зазначив у коментарі журналістам, що й Боярську не можна вважати “звичайною росіянкою”.

“Як перекладачка Путіна, вона проходила перевірки російськими службами безпеки, що, як відомо, часто діють у манері КДБ. Ми ставимо у зв’язку з цим запитання, але не отримуємо відповіді”, – зазначив він.

Призначення близьких до Кремля фігур на високі посади в ОБСЄ викликало занепокоєння, оскільки це може дати РФ можливість саботувати роботу нейтрального за задумом міжнародного органу.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com