Скільки військових зараз під дисциплінарним покаранням: нардеп відповів та окреслив дві головні проблеми

1.05.2024, 12:02
158175

Термін “ухилянт” може застосовувати лише суддя, допоки немає рішення суду, тож навіть з юридичної точки зору вживати це поняття не варто. Але є інша категорія людей, про яку мало хто говорить. Це ті, хто отримав так звані дисциплінарні покарання, вже коли був військовослужбовцем. І таких в Україні – близько 15 тисяч.

Читайте також: Повернення військовозобов’язаних до України: чи можуть вдатися до примусу

Про це сказав народний депутат від фракції “Слуга народу” Юрій Камельчук в ефірі телеканалу “Новини.LIVE”.

“Відносно ухилянтів: “ухилянт” – термін, який може вказати тільки суд… допоки немає рішення суду – навіть з юридичної точки зору неправильно так називати. Але є інша категорія, про яку мало хто говорить. Це ті, хто отримав так звані дисциплінарні покарання вже як військовослужбовці. І таких у нас близько 15 тисяч. Які або не виконали наказ, або відмовилися виконувати його, або десь покинули самовільно військову частину. І зараз фактично вони ніде не застосовуються”, – зазначив Юрій Камельчук.

За його словами, такі люди не перебувають ані у в’язниці, ані у “штрафбаті”.

“Хоча частину десь окремо тримають, але немає жодних засідань суду, щоб визначити їхній статус, вони в чомусь винні чи не винні… Це офіційна цифра, яку можна отримати навіть у Мін’юсті і зрозуміти, що треба робити… Я думаю, що очікували насправді якогось рішення у вигляді закону, очікували також аудиту Збройних сил України, щоб зрозуміти. Але це за два роки, тобто це не за один день відбулося… І найбільша проблема в тому, що серед них мало є тих людей, які готові знову брати зброю до рук…” – сказав Юрій Камельчук.

Він також назвав ще одну проблему. Йдеться про військових, які воювали від 2014 року, мають великий бойовий досвід, але через якісь непорозуміння з командирами вони зараз фактично перебувають під дисциплінарним покаранням.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com