Службовий пес майже тиждень йшов під обстрілами до свого господаря на блокпост на Київщині

18.06.2022, 07:30
122160

Неймовірне возз’єднання службового собаки із господарем під час запеклих боїв на Київщині.

Читайте також: Статус кандидата в ЄС в України можуть забрати наприкінці року у разі невиконання 7 пунктів вимог

Після обстрілу кінологічного центру Нацгвардії вівчарка тиждень шукала свого наставника  під кулями, подолавши майже три десятки кілометрів шляху, йдеться в ТСН.

«Разом зі мною і спала в окопі, і їли ми одне й те саме», – розказує про свою підопічну боєць.

8-річна Лея не відходить від Богдана – німецька вівчарка під час боїв за столицю під обстрілами російських військ шукала свого господаря майже тиждень.

«Мені було важко бачити її втомлену і голодну, як вона через ці 5 днів нічого не їла і прибігла до мене», – розповідає Богдан.

Чотирилапа нацгвардійка до кінця лютого займалася пошуком людей за запахом. У день повномасштабного російського вторгнення кінологічний центр, де перебували службові пси рашисти прицільно обстрілювали з неба. Аби врятувати службових собак, вольєри бійці відчинили і гавкуни розбіглись, рятуючись від вибухів. Деяких поранених чотирилапих бійці намагалися врятувати, тоді як досвідчена Лея кинулася шукати свого  20-річного господаря.

«Її годував з рук, щоб вона до мене звикла і вона запам’ятала мій запах і по цьому від частини прибігла до нас на пост. Це 25 км», – розповідає боєць.

Під час оборони столиці Лея пильнувала, аби на пост нацгвардійців не зайшлі російські окупанти. Богдан радіє, що рік спільних тренувань не минув даремно  і Лея його знайшла.

А  5-річний Гром пронюхує автівку на на вміст зброї та вибухівки. Цей собака-детектор багаторазовий учасник кінологічних турнірів. Вони з наставником Артемом разом чотири роки і мають на двох один позивний. «Ми обидва починали майже з нуля, пів року пішло тільки на те, щоб зблизитись. Він потужний, нестримний і завжди хоче добитися здобичі, отримати іграшку», – розказує «Гром».

Читайте також: “Вічного нічого не буває”: Путін заявив, що Захід намагається “протидіяти перебігу історії”

На відміну від Богдана і Леі, яких повномасштабний російський наступ тимчасово розділив, Артема з німцем війна знову возз’єднала. «В мене якраз закінчився контракт, то я з ним два місяці не бачився. Переживав, потім вже з’ясувалось, що його евакуювали, стало спокініше і чекав поки нарешті знову можемо працювати разом. Так скавчав, так гучно лаяв, коли побачив», – розказує боєць.

Поведінка собаки і визначила нинішню службу Артема на посту у статусі кінолога.

47-річний В’ячеслав на службі з перших днів великої війни. Разом з господарем мобілізований і 5-річний малінуа на прізвисько Бурштин. «Ніколи ми не думали, що ми підемо на військову службу, дисципліну, з пошуку речовин, з пошуку предметі. Він освоїв за місяць», – розповідає військовий.

З кінця лютого Бур змінив звички і на рівні з іншими службовими собаками перевіряє автівки на жвавій ділянці столичної траси. Саме від чотирилапих нюхачів в більшості випадків залежить чи безпечно нині в Києві, кажуть бійці.

Попри службу на посту, тренувань з собакою В’ячеслав не припиняє. «Наркотиків у день 5-10 затримань, майже щодня. Люди привозять трофеї, вони бувають найнеадекватніші – людина повертаючись до Київ везе з собою «Стінгер», щоб показати вдома, повісити на стіну.

Від початку повномасштабного вторгнення  на блокпостах країни завдяки службовим собакам, зокрема, затримано майже дві тисячі осіб, з яких більше сотні людей причетні до ворожих ДРГ. Тепер ними опікується служба безпеки.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com