Собор Пресвятої Богородиці: історія свята та традиції

8.01.2020, 12:51
59076

Сьогодні, 8 січня, віряни відзначають Собор Пресвятої Богородиці. У цей день згадують і прославляють Діву Марію, яка народила Сина Божого Ісуса Христа, а також шанують тих, хто був близький до Ісуса Христа − святого Йосипа Обручника, царя Давида і святого Якова.

Свято отримало таку назву тому, що цього дня відбувається загальне, соборне шанування й інших близьких до Діви Марії та Ісуса Христа осіб, – інформує “Обозреватель”. 

Читайте також: Різдво Христове 2020: традиції, прикмети та заборони

Разом із Пресвятою Богородицею Дівою Марією 8 січня також вшановують пам’ять тих, хто по плоті був близький до Ісуса Христа: святого Йосипа Обручника, царя Давида і святого Якова.

Це свято має давнє походження, воно був встановлене в ранні часи Християнської Церкви. Офіційна згадка про святкування Собору Пресвятої Богородиці наступного дня після Різдва міститься в 79 правилі VI Вселенського Собору, який відбувся в 680−681 роках.

За традицією 8 січня жінки відвідували бабок-повитух, які приймали в них пологи, пригощаючи їх вечерею. Крім того, цього дня було прийнято замовляти в церкві панахиди за померлими. Також у церкві ставили свічку за упокій їхніх душ.

8 січня православна Церква звертається до Пресвятої Богородиці Діві Марії з хвалебними і подячними піснями. Свято Її вшанування встановлено відразу після Різдва Христового саме тому, що Пресвята Діва Марія є Тою, від якої втілився в життя Спаситель Ісус Христос.

Віруючі 8 січня також моляться Святому пророку Давиду, який вважається покровителем музикантів. Він також допомагає впоратися із гнівом і викорінити в собі злість. З давніх-давен на Русі вірили, що Давид, граючи на гуслях, своїм співом оберігає людину від диких звірів і розбійників, які можуть зустрітися йому на шляху.

Читайте також: Кутя на Різдво: найкращі українські рецепти на Святвечір

У це свято прийнято було грати на музичних інструментах, розважатися і веселитися. У народі 8 січня також називають “Бабиними кашами”. Цього дня жінки брали ложку, йшли в гості і їли кашу, яку господарі дому спеціально готували для цього випадку.

А ось не можна 8 січня працювати, особливо вагітним жінкам. Якщо майбутня мати ослухається, то це може негативно позначитися на здоров’ї дитини, яку вона носить під серцем.

Заборони, перш за все, стосуються домашньої роботи − шиття, в’язання, прибирання, прання тощо.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com