Соціологи встановили причини низької явки на місцевих виборах в Україні

28.10.2020, 19:48
87702

Більшість українців не пішли голосувати на місцевих виборах через стан здоров’я, зайнятість, проживання не за місцем реєстрації та відсутністю інтересу до виборів та їхніх результатів. Водночас більшість з тих, хто прийшов на дільниці, це виборці віком 50 років і більше, свідчать результати опитування, яке 25 жовтня, у день голосування, провела соціологічна група “Рейтинг”.

Читайте також: Віктор Лозінський, який відсидів за вбивство місцевого жителя на полюванні, виграв вибори на посаду голови ОТГ

Згідно з результатами опитування, за станом здоров’я не пішли на дільниці 20% опитаних, не змінили адресу для голосування 19%, були зайняті 15%, не знали кому віддати голос 14% виборців. Епідемія відлякала від дільниць 10% опитаних, а не цікавими вибори вважають 12%.

У жінок найпоширенішою причиною не йти голосувати були стан здоров’я і загроза коронавірусу, а в чоловіків – зайнятість у день виборів, відсутність інтересу до виборів і їхніх результатів.

Старші респонденти основною причиною не йти на вибори назвали стан здоров’я, а молодь – зайнятість у день виборів і проживання не за місцем реєстрації (особливо актуально для Києва). Для людей середнього віку ще додалася загроза коронавірусу.

З тих, хто прийшов на вибори, найактивнішими були люди віком 50 років і більше. Соціологи зазначили, що в загальній структурі виборців їх частка становить 45%.

Натомість Молодь була менш активною. Лише 11% з тих, хто прийшов на вибори, були люди у віці 18-29 років. В загальній структурі виборців їх частка становить 18%.

Найбільший перекіс у бік старшого електорату відбувся здебільшого у містах, частіше серед чоловіків. У регіональному розрізі – частіше на Сході і Півдні країни, де частка виборців віком 50 і більше років становила 60%.

Читайте також: В Україні розпочалися місцеві вибори

Соціологи опитали 1200 респондентів з приводу неучасті у виборах. Опитування тих, хто не голосував на виборах, проводили у день виборів методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів. Помилка репрезентативності: не більше 2,8%.

Крім того, на виході зі 140 виборчих дільниць соціологи компанії опитали 8747 респондентів, які взяли участь у виборах. Їх відбирали випадковим чином із дотриманням принципу рівномірності, за методикою “сталого кроку”. Заявлена помилка репрезентативності – не більше 1,4%.

До слова, явка на цьогорічних місцевих виборах склала 36,88%, що майже на 10% менше, ніж на місцевих виборах 2015 року.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com